У Львові 23-24 серпня відбуватиметься Міжнародний Конгрес з нагоди 200-ліття Т.Шевченка

У Львові 23-24 серпня відбуватиметься Міжнародний Конгрес «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній співпраці: «… землякам моїм в Україні і не в Україні…» з нагоди 200-ліття Тараса Шевченка, повідомляє кореспондент Дивись.інфо.

Місцем проведення стане Національний університет «Львівська політехніка». До участі в Конгресі зголошено понад 400 представників із 30 країн світу та всіх областей України. Ініціатором заходу традиційно є Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

«Шевченкові національні формули-настанови, формули-сподівання, формули-застереження – це адресовані нам, його нащадкам, заповіти для утвердження української нації, консолідації світового українства, побудови української держави, збереження і плекання української національної ідентичності. Прорвавши заслону століть, вони прийшли до нас сьогоднішніх, щоб знайти відгук у нашій думці і нашому чині. Слово Тараса вже майже дві сотні літ – на сторожі нашого українського буття i вистражданої незалежності як велика правда, як пересторога, як любов. Конгрес – ще одна нагода для осмислення наших кроків та пошуку нових шляхів до омріяної поетом єдності земляків «…в Україні і не в Україні», - каже Ірина Ключковська, директор МІОКу та голова Організаційного комітету Конгресу.

Участь у Конгресі візьмуть визначні діячі Світового Українства, серед них: Євген Чолій – Президент Світового Конгресу Українців, Ярослава Хортяні – Голова Європейського Союзу Українців, а також Василь Чалий – заступник Генерального директора Центру Разумкова, заступник міністра закордонних справ України (2009-2010 рр.), Євген Сверстюк – лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Урочисте відкриття Конгресу відбудеться 23 серпня з 9.00 до 10.00 год у Національному університеті «Львівська політехніка» (Актова зала головного корпусу, вул. С. Бандери, 12, ІІ-й поверх).

Основними заходами у рамках Конгресу стануть дві конференції: IV Міжнародна науково-практична конференція «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті: «землякам моїм в Україні і не в Україні» та ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Тарас Шевченко та кобзарство» та низка різножанрових заходів – презентації відеопроектів, книг та інструментів, покази фільмів української діаспори, численні виставки українських дизайнерів, зокрема Роксолани Богуцької, митців із сучасною інтерпретацією Шевченкіани, виставки, присвячені Голодомору.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: