Х Світовий Конґрес Українців, що відбудеться у Львові, присвячується пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років (фото)

Світовий Конґрес Українців (СКУ) закликає мешканців та гостей Львова приєднатися до вшанування жертв Голодомору 1932-33 років, що в рамках X Світового Конґресу Українців відбудеться 20 серпня 2013 року.

Захід розпочнеться о 16:30 год з пам’ятної ходи від Національного університету «Львівська політехніка» до пам’ятника Тарасу Шевченку, де пройде Панахида за жертвами Голодомору. Після Панахиди кожен з учасників покладе до підніжжя пам’ятника оберемок із 5 обвитих чорною стрічкою колосків пшениці. Ці колоски, символізуючи життя і духовне багатство, є пригадкою про скоєний сталінським режимом геноцид українського народу, а зокрема про сумнозвісний «закон про п’ять колосків».

Пам'ятну програму буде продовжено під час офіційного відкриття Х Світового Конґресу Українців, що в цей день пройде у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької від 18:00 до 21:00 год.

Х Світовий Конґрес Українців, який присвячується пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років у його 80-ту річницю, відбудеться 20-22 серпня 2013 року в Національному університеті «Львівська політехніка». У роботі Конґресу візьмуть участь представники складових організацій СКУ, які сьогодні діють у 33-ох країнах світу, та представники організацій ще з 14 країн, з якими СКУ підтримує зв`язки, а також широка українська громадськість з України та діаспори.

«Десятий Конгрес проходить під назвою «Contra spem spero – Без надії сподіваюсь». Це гасло належить Лесі Українці. Він присвячений, в першу чергу, дуже сумній даті – 80-річчю пам’яті жертв Голодомору.

Львів – це П’ємонт українства, де збереглось українство, де воно живе і його відчуваєш. Цей Конгрес буде проходити у Національному університеті «Львівська політехніка». Всі наші заходи будуть у головному корпусі Політехніки, урочисте відкриття відбудеться в Оперному театрі.

Визнання світу такої трагедії – це шана тим невинним жертвам, 10 мільйонам українцям, 3 мільйонам дітей.

О 16.00 год біля «Львівської політехніки» буде формуватись колона делегатів, гостей, яка буде прямувати до пам’ятника Шевченку, щоб схилити голови перед жертвами Голодомору 1932-33 років. З нами буде молодь, з нами буде міська і обласна ради, представники облдержадміністрацій і представники 33 країн, делегати яких з’їжджаються на цей форум. Ми будемо йти колоною і дуже би хотіли, щоб мешканці Львова теж до нас приєднались.

Заплановано 3 круглих столи на пленарних сесіях 21 серпня: перший стіл – «Євроінтеграція як запорука незалежності України та сприяння її демократизації», другий стіл – «Світове українство. Про проблеми світового українства», третій стіл – «Голодомор 1932-1933 років. Правда перемагає».

На цих круглих столах ми накреслимо наше завдання допомоги Україні з Євроінтеграції, пропозиції до українського уряду щодо сприяння розвитку світового українства і будемо виходити з пропозиціями до уряду щодо чесного вшанування Голодомору», - розповіла Ярослава Хортяні, перший заступник президента Світового Конґресу Українців та голова Европейського Конґресу Українців, голова організаційного комітету по проведенню Х Світового Конґресу Українців.

Довідка

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 році як неприбуткова організація, у 2003 році СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

Контакти: Світовий Конґрес Українців, 145 Evans Ave., Suite 207, Toronto, ON, M8Z 5X8 Canada. Tel. (416)323-3020, Fax (416)323-3250, e-mail: [email protected], website: www.ukrainianworldcongress.org.

А.Кісіль І.Ключковська І.Мицак О.Винницька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: