Вина Південно-Африканської Республіки представлять в Арсеналі

23 серпня, в пятницю о 19.00 в музеї-ресторані "Арсенал", що знаходиться на вулиці Підвальній в міських мурах Львова, відбудеться дегустаційний вечір вин Південно-Африканської Республіки. Дегустацію вестиме відомий сомельє Сергій Верескун.

В 1985 р. було вироблено перше ферментоване в бочці вино - це було Chardonnay компанії Backsberg Estate, розташованої в регіоні Paarl.
Сьогодні кращих винарів Південної Африки використовують французькі і американські дубові бочки для виробництва своїх червоних і білих вин.
Обмеження врожайності на виноградниках кращих виробників з кінця 1980-х років дозволило отримувати виноград вищої якості, і, відповідно, виразніші, насичені, багаті вина.
Це місцевість із сприятливим помірним кліматом, близьким до середземноморського: тривале літо з великою кількістю сонця, сприяє накопиченню достатньої кількості цукру у винограді;прохолодні морські бризи, пом’якшувальний вплив літньої спеки на виноградники; волога тепла зима (середня температура 0-10 градусів за Цельсієм) - все це створює ідеальні умови для виноградарства в регіоні.

Основними типами виробників вина в ПАР є:

  • приватні господарства, або Estate, які проводять вино тільки з винограду, зібраного з своїх власних виноградників (всього налічується 82 таких господарства). Провина з позначенням Estate - це південноафриканський аналог французьких вин з Chateau або Domaine. Вина приватних господарств є елітою південноафриканського виноробства і складають всього біля 10% від загального об’єму виробництва вин в Південній Африці.
  • кооперативи, що проводять вино з винограду, який вирощується на виноградниках фермерів-членів даного кооперативу (на сьогоднішній день в ЮАР налічується близько 70 кооперативів).

Протягом 1980-х років міжнародні санкції забороняли постачання південноафриканського вина на ринки інших країн. Після зняття ембарго на початку 90-х, не дивлячись на такі проблеми, як інфляція, висока вартість устаткування, що імпортується, і дубових бочок, винарі Південної Африки змогли гармонійно вписатися в світову винну індустрію. Вже до 1993 року Південна Африка поставляла до Великобританії більше вина, чим Нова Зеландія і Чилі.

В світовому виробництві винної продукції лідирує, звичайно, Франція (22% від світового виробництва вина), за нею слідує Італія (20%), Іспанія (13,6%), а потім Південна Африка (5%).

Згідно системі походження вин, в Південній Африці виділяється 13 виноробних регіонів. Найпрестижніші і відоміші у світі південноафриканські вина проводяться на сході, поряд з містом Кейптаун, в місцевостях  Стелленбос , Паарл , Ворчестер і Робертсон . Тут прохолодний клімат і дощі випадають частіше, ніж в інших місцях.

Головним критерієм якості і типу вин Південної Африки є різновид винограду, з якого вино було зроблене.

Білі вина складають близько 80% всього виробництва. Білий сорт Шенін Блан займає близько 30% всіх виноградників. Совіньон Блан і Шардоне займають 6% всіх виноградників. Інші різновиди білого винограду: Коломбар, Кейп Рислінг, Семійон, Рейнський Рислінг, а також різні мускати. Білі і червоні мускателі залишаються важливою сировиною для кріплених вин.Найбільш популярними червоними сортами є Каберне Совіньон і Мерло, а також Шираз і Піно Нуар. Особливим червоним сортом, який не зустрічається більше ніде в світі, є Пінотаж, що став символом виноробства Південної Африки. Пінотаж був виведений тут в 1926 році шляхом схрещування двох французьких сортів - Піно Нуар і Синсо.

Найпоширенішими кріпленими винами Південної Африки є мускаделі, порто, а також унікальне кріплене солодке вино - джерепіго.

Достатньо розвинена в Південній Африці і індустрія міцних алкогольних напоїв. Яскравим прикладом успіху є деякі сорти південноафриканських бренді (найвідоміше - бренді Sydney Back), що заслужили широке міжнародне визнання.

Після дегустації з 21.00 на всіх чекає виступ кавер-бенду  "West music".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: