До Львова прийшло незалежне кіно - стартував КіноЛев (програма)

Сьогодні, 22 серпня, у Львові стартував Фестиваль незалежного кіно КіноЛев. Він триватиме до 25 серпня.

Як повідомляють організатори, патроном цьогорічного КіноЛева стане відомий режисер Андрій Тарковський. Саме його творчості присвячена ретроспективна програма “7 слів”, до якої увійшли сім фільмів режисера, а також три документальні фільми, присвячені Тарковському. Спеціально з нагоди цієї події Львівська обласна контора прокату кінофільмів підготувала до показу у кінопалаці “Копернік” чотири стрічки режисера на плівці. Традиційно КіноЛев доіменує вулицю Бергмана-Фелліні-Трюффо-Іллєнка-Параджанова іменем Тарковського.

Також КіноЛев пропонує програму “Літня школа кіномови «Приголомшені Тарковським”. Адже кожні 7 слів або 7 фільмів, створені ним, мали надзвичайно сильний вплив на світовий кінематограф. Такі режисери, як Ларс фон Трієр, Карлос Рейгадас, Нурі Більге Джейлан, тобто ті, хто формує кіномову сучасного кіно, завжди наголошували на тому впливі, що мав на них Тарковський. Тож фестиваль пропонує оглянути те, чим є сучасна кіномова через призму Тарковського.

Традиційно 24 серпня, День Незалежності, фестиваль присвячує українському кіно. До програми "Незалежна кінокухня українського кіна", окрім стрічок молодих режисерів, увійде фільм Delirium Ігоря Подольчака – друга стрічка художника та режисера. Теглайн картини: “Поглянь туди, куди не наважуєшся дивитись – побачиш своє віддзеркалення, яке спостерігає за тобою”.

Цю тему підтримають і фільми про Україну. Зокрема стрічка “Александр Ґранах” німецької режисерки Анґеліки Віттліх. Разом з українською письменницею Галиною Петросаняк,  яка переклала автобіографію Ґранаха „Ось іде людина” українською мовою, режисерка Анґеліка Віттліх натрапляє на слід Александра Ґранаха, актора та режисера, учня Рейнхардта. Стрічку презентуватиме письменник Тарас Прохасько.

"Провал пам’яті" - так називається французька документальна стрічка Домініка Еннекена, що розповідає про забуті сторінки історії. Кому сьогодні відомо, що у 1942 році у Мозелі функціонувало близько 250 таборів, де серед інших працювали багато  українців.

Фантастичний фільм "Загублене місто" молодого режисера Віталія Потруха -  історія про Чорнобильську АЕС і паралельні світи. Наслідки аварії не вивчені, темні й загадкові. У центрі Зони, як і колись, існує місто, але зараз абсолютно безлюдне, якщо не враховувати мародерів. У картині знімалися Ірина Новак, Андрій Джеджула та Сергій Романюк.

Уже другий рік поспіль КіноЛев спільно із Міжнародним фестивалем молодого глядача Alekino! (Польща) та за фінансової підтримки Польського інституту кіномистецтва (PISF)  покаже для маленьких глядачів  програму "КіноЛевчик". До неї увійде ретроспектива Аліни Малішевської - відомої польської режисерки та сценариста, кращі польські мультфільми останніх років, європейські мультфільми, а також  повнометражний пригодницький фільм “Фелікс, Нет і Ніка та теоретично можлива катастрофа” Віктора Скшинецького та анімаційна стрічка “Велика подорож Болека і Льолека» Владислава Негребецького.

Фестивальні покази пройдуть у Музеї ідей та Бернарденгардені, кінопалаці "Копернік", а також частина програми буде показана у музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького".

Без имени-1

Гостями цьогорічного фестивалю будуть:

  • Ігор Сукманов, білоруський кінознавець, директор Міжнародного фестивалю "Лістапад"
  • Діляра Тасбулатова, російський кінокритик
  • Тарас Ткаченко, український режисер
  • Мацєй Столярчик, виконавець головної ролі у фільмі "Фелікс, Нет і Ніка" (Польща),
  • Агнєшка Борова, режисерка мультфільму "Leaves" (Польща)
  • Татіaна Каучор, продюсер Міжнародного фестивалю молодого глядача AleKino! (Польща).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: