У Львові покажуть документальні фільми від Світового Конгресу Українців

24 та 25 серпня у Львівському Палаці мистецтв відбудуться соціальні покази документальних фільмів від Світового Конгресу Українців.

В шести різних за тематикою фільмах — історії з минулого та теперішнього життя українців на батьківщині та поза її межами. Це боротьба під час Помаранчевої революції («Помаранчева хроніка»), політичний контекст польських концтаборів 34-39 рр. («Береза Картузька»), злочинні події голодомору 32-33 рр. («Окрадена земля»), підтримання українських традицій в угорській діаспорі («Наші свята») та Америці («Народні танці»), бразильська доля насильно вивезеного з батьківщини німецькими нацистами українця («Іван — назад у минуле»).

Вхід на всі покази вільний.

 

Розклад показів

24 серпня

16:00 Береза Картузька

17:00 Помаранчева хроніка

19:00 Народні танці

 

25 серпня, нд

16:00 Окрадена земля

17:30 Іван — назад у минуле

20:00 Наші свята

 

 

Опис фільмів

 

Помаранчева хроніка”

Країна: США

Документальний фільм (98 хв.)

Продюсер: Дем’ян Колодій

www.оrangechronicles.com

Фільм демонструється з українськими субтитрами.

 

У фільмі “Помаранчева хроніка” показано відданих людей, які заповнили вулиці Києва під час президентських виборів 2004 р. з протестами проти отруєння свого кандидата Віктора Ющенка та проти несправедливих виборів і корумпованого уряду.

 

Фільм “Помаранчева хроніка” висвітлює документальні події та почуття людей під час боротьби за владу аж до виборів та дає чітке розуміння драматичної конфронтації та виборчих перегонів того часу. Він також розкриває причини, які примусили людей повстати, а також емоційні конфлікти серед різко поділених мас населення.

 

 

“Береза Картузька”

Країна: Канада

Документальний фільм (60 хв.)

Продюсери: Юрій Луговий, Зорянна Гриценко

www.yluhovy.com

Фільм озвучений українською мовою

 

У цьому документальному фільмі розповідається про сумнозвісний польський концентраційний табір, у якому було ув’язнено тисячі українських патріотів під час 1934-1939 рр. Свідчення в’язнів цього табору знято в Канаді, Америці, Білорусі, Польщі й Україні.

 

Фільм висвітлює політичну ситуацію на західно-українських землях, які перебували під польською окупацією між Першою і Другою світовими війнами. У фільмі використано автентичні фотографії, документи, архіви, спогади колишніх в’язнів i коментарі відомих істориків та вчених про суспільно-політичні відносини в тодішній Галичині.

“Наші свята”

                     Країна: Угорщина

Документальний фільм (26 хв.)

Продюсер: Угорське телебачення

Фільм демонструється з українськими субтитрами.

 

Фільм про українців Угорщини та їхні успіхи у підтриманні та розвитку українських культурних традицій. Фільм створено у 2006 році угорським телебаченням та презентовано на його 1-му каналі .

 

Народні танці” (Folk!)

Країна: США

Документальний фільм (73 хв.)

Директор/продюсер Роксі Топорович

Фільм демонструється з українськими субтитрами.

 

“Народні танці!” – змальовує унікальний і таємничий світ українського фольклорного танцю очима кінорежисера Роксі Топоровича. Особлива увага надається легендарній балерині та хореографу Ромі Примі Богачевській та танцювальному ансамблю “Сизокрилі” з Нью-Йорку (СШA). “Народні танці!” торкається кожного, хто хоче підтримувати рідну культуру та традиції.

У фільмі показано Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. П. П. Вірського, школу українського танцю “Каштан” у Клівленді та танцювальний ансамбль “Волошки” у Філадельфії. “Народні танці!” на сьогодні є першим фільмом, який і ззахопленням розкриває українську культуру і танець в Америці.

 

 

Іван – назад у минуле”

Країна: Бразилія

Продюсер: Гуто Паско

Документальний фільм

Фільм демонструється з українськими субтитрами.

 

Історія поселення українців у Бразилії нараховує вже 120 років. Сьогодні в цій південноамериканській країні проживає близько 500 тис. етнічних українців. Серед них і герой фільму Іван Бойко, який у 1942 році був вивезений нацистами з України на примусові роботи до Німеччини, а у 1948 році емігрував до Бразилії. Живучи у чужій країні, яка гостинно прийняла біженця Другої світової війни, Іван Бойко віддано зберігав українську культуру. Саме він подарував українській громаді першу в Бразилії бандуру, яку виготовив за зображеним на клаптику газети зразком.

 

Фільм, створений на основі щоденників головного героя, переносить нас у події півстолітньої давності, коли через обставини воєнного часу українці змушені були залишити свої домівки, та вводить нас у середовище українських іммігрантів, які далеко за межами України створюють українську культуру.

 

“Окрадена земля”

Країна: Канада

Документальний фільм (1 год. 15 хв.)

Продюсери: Юрій Луговий, Зорянна Гриценко www.yluhovy.com.

Фільм озвучений українською мовою

 

У фільмі описується один з найбільших злочинів у європейській історії 20-го століття - штучно здійснений у Радянській Україні Великий Голодомор 1932-1933 рр.

Створений на основі нових архівних матеріалів, свідчень очевидців, коментарів істориків і письменників та рідкісних фотографій і кінострічок того часу, фільм “Окрадена земля” канадського кінорежисера Юрія Лугового розкриває злочинну політику керівництва Радянського Союзу та доводить, що Голодомор 1932-33 рр. були актом геноциду українського народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: