У Львові реставрують школу, де вчився Богдан Хмельницький (фото)

У Львові реставрують вікна та фасад школи №62, у приміщенні якої навчався гетьман Богдан Хмельницький.

Як повідомляє прес-служба Львівської міської ради, на ремонт витратять понад 900 тисяч грн. Їх буде скеровано, передовсім, на ремонт вікон, які прослужили вже 120 років і, на думку реставраторів, служитимуть ще 100.  Також у школі встановлять нову котельню, а наступного року ремонтуватимуть іншу частину фасаду. Риштування на школі з'явиться наступного тижня.

"Це дуже важливо, тому що ми говоримо про сторону, яка виходить на площу, де знаходиться церква св. Петра та Павла. Завдяки ремонтним роботам вона буде мати зовсім інший вигляд. До того ж ця школа є цінною не лише для Львова, а й для України, оскільки тут навчався Богдан Хмельницький. Тож ми хочемо привести цей фасад до пуття", - зазначив міський голова Андрій Садовий.

Реставрація школи здійснюється міською радою та Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ) у рамках проекту "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова". 60% коштів на ремонтні роботи надійшли від GIZ, а 40% - від міськради. До комплексу реставраційних робіт входить реставрація історичної штукатурки на фасаді будівлі, кам’яних обрамлень вікон, барокового порталу з природного каменю та історичної столярки, що включає 40 вікон різної величини та великі в’їзні ворота. Вже відреставровано 18 вікон у молодшій школі з боку вул Театральної. Планується, що фасад і вікна будуть відновлені до листопада.

"Спільно з нашим партнером, Львівською міською радою, ми дуже давно планували, окрім різних маленьких реставраційних заходів, таких, як окремі вікна, брами чи балкони, провести реставрацію і більшого об’єкту, наприклад, цілого фасаду. Тож, власне, від міської ради нам і надійшла пропозиція розглянути 62 школу. Чому саме цей об’єкт? По-перше, це місце дуже часто відвідують – багато людей зможе побачити, як виглядає правильно відреставрований фасад. Другим важливим аспектом є те, що це громадська будівля, і діти, на прикладі власної школи, можуть побачити, що таке обачне відновлення міста і як правильно реставрувати. Вони розкажуть про це своїм батькам, і таким чином можна буде поширити інформацію. Окрім того, це дуже важлива пам’ятка архітектури Львова. Власне, на цьому фасаді зійшлися всі ці 3 важливі критерії, тож було прийнято рішення провести реставрацію саме тут", – зазначив експерт з реставрації GIZ Крістоф Юнґганс.

Довідка.
Школу №62 заснували у 1946 році (будівля старшої школи - 1723 р, початкова школа – 1791 р).

nimci5

nimci2

nimci

nimci3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: