Від сьогодні набуває чинності постанова Нацбанку про обмеження готівкових розрахунків

Цією постановою Національний банк, зокрема, обмежив розрахунки для підприємств (підприємців) протягом дня до 10 тисяч гривень, а також для фізичних осіб при розрахунках з підприємствами (підприємцями) і між собою за договорами купівлі-продажу, що підлягає нотаріальному завіренню, до 150 тисяч гривень.

Для проведення оплат на суму більшу, аніж встановлено обмеженнями, Нацбанк пропонує використовувати такі механізми як переказ поточних рахунків, у тому числі з використанням платіжних карток; внесення готівки в касу банку з подальшим перерахуванням на користь одержувача; використання рахунку нотаріуса (за договорами, що підлягають нотаріальному завіренню); відкриття рахунку на третю особу з встановленням особливих умов розпорядження коштами на цьому рахунку (пред'явлення підписаного та завіреного нотаріусом договору купівлі-продажу тощо); застосування акредитивної форми розрахунків; внесення готівки безпосередньо на рахунок одержувача коштів.

За інформацією Нацбанку, розмір комісійної винагороди за проведення розрахунків та курси обміну іноземної валюти на гривню буде встановлюватися банками самостійно.

У той же час Нацбанк звернувся до Незалежної асоціації банків України (НАБУ ) з пропозицією спільно з банками оптимізувати структуру доходів, щоб не допустити додаткового фінансового навантаження на громадян у частині сплати комісій банкам за переказ коштів. Також регулятор рекомендує отримувати інформацію про діяльність і фінансовий стан банків України на офіційному сайті НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: