Львівська ОДА оприлюднює документи шаблонно, - громадські активісти

Вулицю Чернівецьку у Львові цьогоріч ремонтувати не планують
Вулицю Чернівецьку у Львові швидше за все цьогоріч не ремонтуватимуть. Про це повідомив директор ЛКП "Львівавтодор" Олег Береза, -пише ІА Дивись.info.

Львівська ОДА не прозоро оприлюднює документи щодо обласних цільових програм. Про це сьогодні, 4 вересня, у ході круглого столу повідомив експерт громадської організації "Інформаційно аналітичний центр "Логос" Олег Яценко.

За словами Яценка, на сайті облдержадміністрації немає додатків до звітів про виконання обласних цільових програм: "На сайті Львівської ОДА, на сторінці "Обласні програми", відсутня звітна інформація щодо більшості обласних цільових програм. Якщо й є деяка інформація, то до неї немає додатків. А саме у додатках криється все те, де ми знаходили корупцію. Ми бачимо, що програми написані під копірку, міняються тільки назва програми і формулювання. Немає нормального експертного висновку по жодній програмі, як немає і громадського обговорення".

Заступник голови ОДА Ірина Романів своєю чергою наголосила, що у деяких працівників ОДА є "напрацьовані традиції". "Люди працюють за сталими планами, вбачають другорядним громадське обговорення програм, які приймаються, чи публікування звітів за результатами громадського обговорення", - сказала вона. Відтак, акцентувала, що потрібно йти в ногу з часом і робити кроки, які вимагає суспільство.

За словами Романів, громадські експертизи допоможуть не тільки розвивати громадянське суспільство, а й більш раціонально підходити до прийняття програм.

Учасники громадської експертизи під час роботи з документами ОДА та облради встановили:

  • відсутність на сайті Львівської обласної державної адміністрації та у приміщеннях її структурних підрозділів звітів щодо проведення громадських обговорень щодо більшості питань, по яких громадські обговорення мали бути проведені в обов'язковому порядку, а саме щодо проектів нормативно-правових актів, пов'язаних із здійсненням делегованих повноважень, розробкою і рішеннями про стан виконання регіональних цільових програм, звітами головних розпорядників бюджетних коштів, як того вимагає Постанова Кабінету Міністрів України № 996 від 3.11.2010;
  • відсутність у Львівській обласній раді, на її сайті на сторінці «обласні програми» розділу «Документи» звітної інформації (зокрема, за перше півріччя 2013 року) щодо більшості регіональних цільових програм Львівщини, яка мала бути отримана від Львівської обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів.
  • відсутність додатків до звітів та щоквартальних інформацій про стан виконання регіональних цільових програм, в яких (відповідно до Розпорядження Голови Львівської ОДА 15 жовтня 2012 року № 700/0/5-12 та рішення Львівської обласної ради №411 від 16 березня 2012 року) мали міститися усі продукти кожної програми - документи досліджень, аналітичні матеріали, видання, макети друкованої продукції, виготовлені в рамках такої програми в тих звітах та щоквартальних інформаціях, які були отримані Львівською обласною радою та/або знаходяться у відповідних структурних підрозділах Львівської обласної державної адміністрації.
  • відсутність експертних висновків щодо проектів регіональних цільових програм Львівщини, які мали бути складені відповідно до пункту 3.1 Методичних рекомендацій Мінекономіки структурним підрозділом Львівської обласної державної адміністрації з питань економіки та стосуватися результативних показників, реальності та доцільності заходів, включених до проекту кожної регіональної цільової програми.
  • відсутність експертних висновків щодо низки проектів регіональних цільових програм Львівщини (зокрема, програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 роки (у новій редакції)), які мали бути складені відповідно до пункту 3.1 Методичних рекомендацій Мінекономіки структурним підрозділом Львівської обласної державної адміністрації з питань фінансів та стосуватися результативних показників, реальності та доцільності заходів, включених до проекту кожної регіональної цільової програми: формальність та поверховість наявних експертних висновків структурного підрозділу Львівської обласної державної адміністрації з питань фінансів щодо низки проектів регіональних цільових програм Львівщини, адже вони всупереч пункту 3.1 Методичних рекомендацій Мінекономіки не розглядають 11, результативних показників, реальності та доцільності заходів, включених до проекту кожної регіональної цільової програми, а є однотипними для різних програм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: