Росія таємно постачає зброю Сирії через український порт у Чорному морі – закордонні ЗМІ

В українському порту «Октябрський» помічено корабель-привид, який, швидше за все, перевозить зброю через Чорне море та протоку Босфор до східної частини Середземного моря, інформує британське видання The Telegraph.

Вперше загадкового гостя на нашій території бачили ще 5 січня цього року. Далі 9 січня, без особливої уваги транспондера, який зобов’язаний посилати сигнали кораблям, що заходять у порт, корабель зник теоретично в напрямку Туреччини.

Протягом двох місяців з того його більше не помічали, аж поки він не з’явився в південно-східному Середземномор’ї в середині березня. Таке зникнення корабля, що повторюється ніби за схемою, бачили й інші перевізники, яким доводилось запливати у порт на Чорному морі – відомою точкою поставки зброї кораблями протягом минулого року.

Урядам Заходу давно відомий той факт, що Росія надає суттєву підтримку уряду Башара Аль Асада, в тому числі постачає зброю, яка використовується силами опозиції для повстань.

Але західні служби розвідки стверджують, що все-таки більша частина таких збройних поставок відбувається за допомогою комерційних суден, що спонукало аналітиків уважніше розглянути таку співпрацю Росії із найбільш репресивними режимами у світі.

Нове дослідження засвідчує інтенсивний трафік суден з українського порту «Октябрськ», що біля узбережжя Чорного моря, до головних портів Сирії в Середземномор’ї. Такий шлях подолали десятки суден – від невеликих до гігантів, котрі славляться багатим минулим в історії перевезення зброї.

Експерти кажуть, що немає чітких доказів того, що судна перевозли саме зброю, однак систематичність та втаємниченість таких операції наштовхує саме на такі висновки.

Президент Росії Володимир Путін публічно захистив право своєї країни продавати зброю Сирії, а також були підписані контракти на постачання допомоги в Дамаск. У той же час США та низка країн Перської затоки постачали зброю для повалення режиму Асада.

Чи справді Україна є «мостом» для російсько-сирійських оборудок зі зброєю, прямих доказів поки не існує. Однак реальність говорить сама за себе і, чи не виявиться аж занадто буквальним вислів Віктора Януковича про те, що війна в Сирії напряму стосується України? А нам ой як не треба «влізати» у подібні афери.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: