У Першому академічному українському театрі для дітей та юнацтва стартує 94 сезон

Новий театральний сезон. Завтра, 10 вересня, відбудуться урочистості з нагоди відкриття 94-го театрального сезону Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва.

Відтак, завтра о 10.00 год відбудеться прес-конференція за участю представників влади Львова та м. Відня, а також Надзвичайного та Повноважного Посла Австрійської Республіки в Україні. О 11.00 год запланований показ вистави «О восьмій вечора на Ковчезі».

«У цьому сезоні наш театр продовжує розвивати задекларовані у два попередні роки напрямки роботи: розробка репертуару для молоді, системна співпраця зі школами, співпраця з театрами та запрошеними режисерами в рамках проекту «Відкритої сцени», - розповідає керівник літературно-драматичної частини театру Тарас Федорчак.

Відтак, першою прем’єрою цього сезону буде постановка сучасної української п’єси про проблему поширення наркоманії серед молоді – «Втеча з реальності» Тетяни Іващенко. Вистава орієнтована насамперед на старшокласників та студентів, це – до певної міри соціальний проект, який буде супроводжуватись  різноманітними акціями у співпраці з благодійними фондами та управлінням освіти.

«У жодному разі ми не забуваємо про наймолодших глядачів, для яких готується вистава «Карпати відкриті для світу (Вчимо англійську разом)» за п’єсою, яку написала актриса нашого театру Ольга Гапа. Разом з персонажами вистави глядачі зможуть вивчати ази англійської мови», - додає Тарас Федорчак.

Інша запланована постановка – класика символізму, знаменита казка «Синій птах» Моріса Метерлінка, яку береться ставити Олексій Кравчук.

«Особливістю цього сезону є те, що у 2014 році виповнюється 70 років, як наш театр прибув до Львова (у грудні 1944 року). Першою львівською прем’єрою була драма-трилогія «Тарас Шевченко» Юрія Костюка у постановці тодішнього керівника нашого театру – учня Курбаса Володимира Скляренка. І цього сезону театр готує до 200-річчя народження Шевченка постановку «Наш Тарас» – авторську роботу режисера Романа Валька за творами та листами письменника», - розповідає Тарас Федорчак.

Ще одним важливим почином цього сезону має стати «Конкурс режисури», який театр оголошуємо цього року – шанс, перш за все, для молодих (але й не тільки) режисерів проявити себе постановкою на базі театру, перемігши в конкурсі концепцій вистави за запропонованим театром матеріалом. Організатори сподіваються, що за успішної реалізації, цей конкурс зможе стати щорічним чи принаймні щодворічним.

«А окремою приємною подією, з якої, власне, і розпочинається в нас відкриття сезону, є оновлення партеру нашого театру – завдяки Магістрату м. Відня, який у співпраці з Представництвом Австрійської служби академічних обмінів у Львові та Посольством Республіки Австрія в Україні, подарував нашому театру понад 200 театральних стільців», - розповідає Тарас Федорчак.

Відтак, у заходах завтра візьмуть участь представники австрійської делегації: очолюватиме др. Оскар Вавра (Магістрат м. Відень, керівник відділу міжнародних відносин); мгр. Бернгард Буцек (Магістрат м. Відень, відділ міжнародних відносини); Вольф Дітріх Хайм, Надзвичайний та Повноважний Посол Австрійської Республіки в Україні; Андреас Веннінґер, аташе з питань освіти і науки Посольства Республіки Австрія в Україні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: