Глава УГКЦ зустрівся зі студентами і викладачами «Львівської Політехніки» (фото)

Сьогодні, 10 вересня, у Національному університеті «Львівська Політехніка» відбулась зустріч студентів та викладачів з Главою Української греко-католицької церкви Святославом Шевчуком.

Блаженніший Святослав повідомив, що це була довгоочікувана зустріч. «Перепрошую, що рік до Вас ішов, але дякую Богу, що є тут, з Вами», – сказав глава УГКЦ. Від початку Блаженніший закликав до живого діалогу та щирого спілкування, наголошуючи на тому, що не хоче, щоби його та аудиторію розділяли ієрархічні ступені, а хоче бути приятелем присутніх.

У вступному слові Глава УГКЦ згадав про діяльність новообраного Папи Римського, з яким був знайомий ще до того, як Франциск очолив Католицьку церкву. За словами Святослава Шевчука, Папа, який перший пастирський візит здійснив до латиноамериканської молоді, тоді окреслив основні тенденції розвитку сучасного суспільства. Це так звана «культура відкинення», яка «викидає на смітник» молодь і старших людей.

«Цілі покоління молодих сьогодні не впускають у те суспільство, в якому ми живемо. І молоді люди не можуть інтегруватись у цю спільноту», – наголосив Блаженніший Святослав, кажучи, що ця ситуація також характерна і для України. «В Радянському союзі була своя культура відкинення на смітник цілих народів, цілих соціальних груп... І ми ще від цієї культури не визволилися, як нас вже захлинає нова», – каже Шевчук. Тому сучасне завдання християнина, сформувати культуру, де знайти себе зможе кожен. Святослав Шевчук додав, що сучасному суспільстві боротьба за виживання стає все жорстокішою.

Натомість, Глава УГКЦ закликав студентів поєднувати інтелектуальне та духовне зростання. «Тільки віруюча людина здатна творити повноцінні, людські стосунки з іншими людьми, – зазначив Святослав Шевчук. – Віруюча людина має силу гуманізувати технологічне суспільство, яке твориться... Має в собі силу протистояти «культурі відкинення».

Освіта, за словами Глави УГКЦ, відіграє визначальну роль у інтеграції молоді в сучасне суспільство. Важливо, щоби студент відчував, що готовий до цієї інтеграції. Роль ректорату і викладачів у цьому процесі – підвищувати рівень освіти, створювати нові спеціальності, найбільш потрібні у суспільстві, щоби найкраще підготувати студента до життя поза навчальним закладом.

«Хочу сердечно подякував ректорату університету за те, що «Львівська політехніка» був першим ВНЗ, який відкрив двері для академічного капеланства. Що ми сьогодні разом можемо послужити молодій людині для того щоби разом впровадити в те суспільство, яке хочемо будувати», – зазначив Блаженніший.

Відповідаючи на запитання, Блаженнійший Святослав висловив свою підтримку євроінтеграції України, наголосивши водночас про незмінну позицію Католицької церкви щодо питань абортів, узалежнень, евтаназії, гомосексуалізму. «На Заході хочуть протиставити християнство і Європу. Але це суто політична гра, – зазначив  глава УГКЦ. – Ми засуджуємо гріх, але шукаємо, як врятувати грішника... Ми будемо працювати для того, щоби людське життя було захищено від зачаття і до його природної смерті. І то законодавчо.  Це не є питання нашого руху у Європу, це питання вже сьогодні нашого життя у незалежній Україні».

Також глава УГКЦ розповів про позитивні тенденції у відносинах з УПЦ МП та про плановані святкові заходи з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Блаженніший заінтригував присутніх інформацією про те, що священик з Черкас, на основі метрик церковних книг, планує довести, що Шевченко був греко-католиком, адже був охрещений уніатським священиком.

«Нам важлива розмова з Блаженнішим, хочемо почути настанови у світі, сповненому неправди, і в час, коли Україна і українці шукають свого місця у світі, – сказала від імені організаторів зустрічі директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою «Львівської політехніки» Ірина Ключковська. – Нам корисно поспілкуватися з Блаженнішим Святославом, життя якого для молоді є історією особистого успіху, до якого привела віра, наполеглива важка щоденна праця та постійне вдосконалення себе як особистості».

«Ми сердечно дякуємо Вам, що погодилися провести відверту і щиру розмову зі студентами і викладачами «Львівської Політехніки», громадськістю Львова, – сказав з нагоди зустрічі ректор університету Юрій Бобало. – Впевнений, що щире спілкування з мирянами, насамперед молоддю, матиме неоціненний виховний ефект, сприятиме утвердженню у вірі, допоможе у виборі правильних життєвих принципів та духовно-моральних орієнтирів».

Прес-служба НУ "Львівська Політехніка"

shevchuk1 shevchuk2 shevchuk3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: