На Форумі видавців В’ятрович представить розсекречену історію України ХХ століття

Історик Володимир В’ятрович, який відкривав раніше таємні документи радянських спецслужб, на ХХ Форумі видавців у Львові презентує свою нову книгу «Історія з грифом "Секретно". Українське ХХ століття».

13 вересня, п’ятниця, 17:00 Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1, вхід із вул. Брюллова)

Історик Володимир В’ятрович завершив своє чотирирічне дослідження архівних таємниць української історії ХХ століття, що зберігалися у сховищах КҐБ. Нову книгу «Історія з грифом "Секретно". Українське ХХ століття» на ХХ Форумі видавців представить проект «Наш формат історії».

Свого часу життя кожного з героїв опинилося під грифом «Секретно» стараннями, здавалося б, нездоланної спецслужби. Сьогодні на основі розсекречених документів розповідає про минуле України 1918—1991 років.

Для презентації книги на Форумі видавців автор підготував спеціальну лекцію «Історія життя в історії століття. Історія століття в історії життя».

«Ця книга — зустріч із минулим. Тут — 700 сторінок, 74 роки, 66 історій, 391 фотографія і набагато більше людей та ситуацій, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Разом вони складають образ українського ХХ століття: часу, коли світ по-справжньому відкрив для себе Україну та українців, століття, коли творилося обличчя України», — розповідає В’ятрович.

Готуючи цей проект, Володимир В’ятрович у 2011—2012 роках видав дві книги із серії про минуле України на основі таємних архівів КҐБ. За першу книгу автор отримав премію імені Василя Стуса, а тижневик «Коментарі» назвав працю бестселером листопада 2011 року. У 2012 році «Історія з грифом "Секретно"» увійшла до десятки найпопулярніших книжок у мережі книгарень «Є», короткого списку рейтингу «Книжка року», а також отримала відзнаку Національної спілки письменників.

Книга видана в рамках проекту «Наш формат історії», втіленого Центром досліджень визвольного руху, мистецькою агенцією «Наш формат» та видавництвом «Часопис» за сприяння порталу ТСН.ua.

Довідка:

Володимир В’ятрович (36 років) — кандидат історичних наук, вивчає історію українського визвольного руху, Другої світової війни та проблеми подолання наслідків тоталітарного минулого. Директор наукового центру в Національному університеті "Києво-Могилянська академія".

Навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

У 2008—2010 роках на посаді директора Архіву Служби безпеки України розсекретив раніше таємні архіви КҐБ та організував відкритий доступ до них. У 2010—2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету. У 2012-му вивчав матеріали архіву Інституту Гувера (Стенфордський університет).

Очолює вчену раду Центру досліджень визвольного руху — української неурядової дослідницької установи, учасника Платформи європейської пам’яті та сумління. Член наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Автор книг «Сотенний "Бурлака"» (2000), «Рейди УПА теренами Чехословаччини» (2001), «Ставлення ОУН до євреїв: формування позиції на тлі катастрофи» (2006), «Друга польсько-українська війна. 1942—1947» (2011), «Історія з грифом "Секретно"» (2011), «Історія з грифом "Секретно". Нові сюжети» (2012); співавтор «Армія безсмертних. Повстанські світлини» (2002), «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених» (2007); «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів» (2012); редактор наукового журналу «Український визвольний рух» (2003—2008); упорядник збірника «Польсько-українські стосунки в 1942—1947 роках у документах ОУН та УПА» (2011).

Лауреат премії імені Василя Стуса за розкриття таємниць архівів радянської спецслужби від ЧК до КҐБ та актуальну публіцистичну працю «Історія з грифом "Секретно"», лауреат Форуму видавців у Львові — 2002, 2008, лауреат Книжкового рейтингу — 2012 Національної спілки письменників України.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

viatrovych-sekretno-3-obkladynka++

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: