Історико-культурну спадщину Львова планують обговорити на "круглих столах"

11 вересня відбулося засідання постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради.

Під час засідання комісія, розглянувши звернення голови постійної комісії з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном обласної ради Павла Хобзея та заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Василя Бахмацького щодо подання пропозицій до плану заходів із відзначення  100-річчя Першої світової війни, вирішила провести круглий стіл із залученням експертів та науковців. Метою круглого столу має стати визначення ролі України в Першій світовій війні та напрацювання заходів із вшанування українських вояків, які брали участь в бойових діях, а також безневинних жертв Першої світової війни. Також планується обговорити перелік ювілейних дат, які припадають на 2014 рік.

Також депутати, розглянувши звернення голови Сколівської районної ради Миколи Романишина, вирішили підтримати звернення Сколівської районної ради до Президента України щодо включення відзначення 100-річчя історичних подій на горі Маківка Сколівського району в перелік державних заходів у 2015 році. Зазначимо, що на горі Маківка знаходиться єдиний в Україні високогірний військовий меморіал Українських січових стрільців.

Окрім того, комісія за участю Героя України Юрія Шухевича розглянула питання щодо вшанування героїчного чину Мирослава Січинського. Депутати вирішили доручити управлінню з гуманітарних питань і зовнішніх зв'язків обласної ради організувати громадські обговорення цього питання із залученням депутатів, істориків та всіх зацікавлених осіб.

Депутати ініціюють проведення круглого столу Спільно з Інститутом українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України щодо вшанування безневинних жертв Другої світової війни, зокрема, жертв збройних нападів Армії Крайової на території Львівщини.

Під час засідання депутати розглянули звернення директора Українського об'єднання документалістів Євгена Возняка щодо надання приміщення для перегляду фільмів "Бандерівці" та "Я звинувачую...” і  вирішили звернутися до дирекцій Палацу Мистецтв та Кінотеатру „Львів” посприяти в організації таких переглядів.

Комісія розглянула звернення голови Львівської обласної організації Спілки політичних в'язнів України Володимира Горового з проханням передбачити кошти для відзначення на державному та обласному рівнях 60-річчя Кенгірського повстання і сприяння в організації поїздки делегації у Казахстан на місце цих трагічних подій. Депутати підтримали ініціативу Спілки і вирішили звернутися до народних депутатів України від опозиції з клопотанням про подання ними законопроекту про відзначення 60-річчя Кенгірського повстання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: