Експертизу підручників має здійснювати незалежна інституція, - Гриневич (відео)

Світле майбутнє енергоринку: коли українці зможуть самі обирати постачальників газу
Отже всі старання міжнародних донорів і української влади спрямовані на конкретну мету – створити прозорий і конкурентний енергоринок.

Експертизу навчальної літератури має здійснювати незалежна від Міністерства освіти і науки інституція, яка контролюється громадськістю. У ній мають працювати тіньові експерти, невідомі видавництвам, які будуть давати об’єктивну оцінку підручникам. У цьому впевнена голова парламентського комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич.

Таку експертизу проводять, зокрема,  у Польщі. "І це працює!" - наголосила Гриневич сьогодні, 12 вересня, під час брифінгу для журналістів у Львові.

Для того, щоб була якісна навчальна література, на думку Гриневич, окрім експертизи, треба кошти на закупівлю підручників віддати тим, хто їх споживає: школам, батькам, органам місцевого самоврядування. "Саме вчителі разом повинні обирати, за яким підручником навчати. Тоді це мотивує видавців створити якнайкращий підручник, щоб вчитель був зацікавлений навчати дітей за ним", - впевнена нардеп.

За її словами, саме прозорі правила на ринку підручникотворення та наближення коштів до споживача мають бути у новому законодавстві про освіту. "Ми у комітеті розробляємо новий законопроект про освіту", - повідомила Гриневич.

"Ринок книговидання фактично монополізоване через МОН, тому що саме воно розпоряджається коштами на підручники та посібники. І найголовніше, що саме зараз видавці зіткнулися з непрозорістю проведення конкурсу та затриманням видачі, згідно з процедурами, дозволів і грифів на навчальну літературу. У результаті переформатовується ринок, але не за прозорими правилами конкуренції. Бо коли є прозора конкуренція, покращується якість. А коли хтось монопольно вручну регулює, якість знижується, а ціна зростає", - зазначила Гриневич.

На українському книгоринку 45% - навчальні підручники та посібники. 90% україномовної книжки – це також підручники та посібники, - такі дані навела голова комітету.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: