Роксолана Косів презентувала «Літургійні покрови на чашу і дискос»

В «ДНР-ЛНР» у лавах зрадників з СБУ паніка: з РФ прибули куратори для «переатестації»
Колишні співробітники СБУ, які зрадили присязі і пішли на службу до терористів «ДНР» та «ЛНР», сьогодні побоюються чисток.

Вчора, 11 вересня, в приміщені актової зали Львівського національного музею ім. Андрея Шептицього відбулась презентація книги Роксолани Косів «Літургійні покрови на чашу і дискос».

Книга присвячена вивченню групи церковних літургійних тканин – покровів на чашу і дискос. Увага зосереджена на студіях символіки та розвитку покровів, їхнього зв’язку із Літургією, де вони використовуються. Загалом репродуковано 134 твори, з українських храмів майже усі – вперше.

«Розгляд використання літургійних покровів на чашу і дискос в українських храмах проведено, в основному, спираючись на писемні джерела – рукописні та друковані Служебники XV—XVIІІ ст., матеріали описів облаштування храмів XVII— поч. XІХ ст. Іконографію та художні особливості розглянуто, в основному, на прикладі пам’яток збірки Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, яка налічує понад 350 творів. Літургійні покрови збірки Музею вповні репрезентують розвиток таких українських пам’яток у XVII—ХІХ ст. Більшу увагу відведено розгляду покровів з фігуративним зображенням, які виконані технікою гапту металевими та шовковими нитками на шовку чи оксамиті або технікою темперного чи олійного іконопису та золочення на шовку.

Книга поділена на дві частини. У першій розглянуто терміни, історію формування збірки літургійних покровів Національного музею у Львові, яка у більшості сформувалася до середини ХХ ст. завдяки ініціативі митрополита Андрея Шептицького, генезу, символіку та використання покровів на чашу і дискос у Літургії в українських храмах, а також іконографію й художні особливості. Друга частина є каталогом літургійних покровів на чашу і дискос з фігуративним зображенням збірки НМЛ з повною інформацією про кожну пам’ятку. Каталог складається із 45 позицій. До кожної з них подана інформація про пам’ятку, її стан збереження, проведені консерваційно-реставраційні заходи, написи, загальний опис, іконографію, атрибуцію та літературу, де вона репродукована чи досліджена. Після каталогу подано перелік нефігуративних покровів на чашу і дискос збірки НМЛ із вихідною інформацією про кожну пам’ятку, а також варіанти технік гаптування «у прикріп за лічбою» металевими нитками, якою виконували українські літургійні покрови у XVII – першій пол. XVIII ст.», - розповіла Роксолана Косів, авторка книги.

Довідка

Роксолана Косів, кандидат мистецтвознавства, старший науковий працівник відділу давньоукраїнського мистецтва Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, доцент кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: