У Львові відкриють пам’ятну таблицю до 330-річчя Віденської битви

next bike

За ініціативи ГО «Спільнота» та Почесного консульства Австрійської Республіки у Львові, на мурованій огорожі собору Святого Юра встановлять пам`ятну таблицю відомому ієрарху, церковному діячу кінця  XVII поч. XVIII ст. Єпископу Йосифу Шумлянсьому, яка буде присвячена всім українцям, що брали участь у знаменитій Віденській битві у 1683 році.

У вересні 330 років тому православний ієрарх Йосиф Шумлянський несподівано змінив єпископську рясу на військові обладунки очоливши приведену зі Львова хоругву панцерних кіннотників, що складалася з 88 чоловік. Битва під Віднем 1683 року поклала фінал завойовницьким походам Османської імперії на християнську Європу.

У квітні цього року на засіданні сесії депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк запропонував до 330-річниці битви встановити пам’ятний знак біля Собору св. Юра українському війську в особі їхнього ініціатора Єпископа Йосифа Шумлянського.

Відкриття відбудеться у суботу, 14 вересня, о 10 годині ранку за участі представників духовенства, громадських організацій, представників  влади міста.

Меморіальна таблиця була споруджена за кошти ГО «Спільнота», а виготовив її відомий український скульптор Ярослав Скакун.

«Львівський єпископ Йосиф Шумлянський, спочатку був православним, а потім греко-католицьким ієрархом, окрім того, що був людиною духовною, також був і людиною військовою. Він очолював військові підрозділи на Львівщині і разом з ними, брав участь у Віденській битві 1683 року, про.  12 вересня 1863р., Йосиф Шумлянський був поранений у ногу, а у соборі Святого Юра довгий час зберігалась мідна таблиця з кулею, якою власне і був поранений єпископ», - розповів доктор історичних наук Тарас Чухліб.

Отож встановлення меморіальної дошки на стінах собору Святого Юра не є випадковою.

«Ця дошка, у особі єпископа Йосифа Шумлянського, відзначає усіх українців, котрі брали участь у тій знаменитій Віденський битві, адже не менше двох третин війська польського короля Яна ІІІ Собєського були з правобережної України» - зазначив історик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: