Романів закликає протидіяти ВІЛ-інфекції, СНІДу та туберкульозу

Сьогодні, 18 вересня, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ірина Романів провела засідання обласної координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань при Львівській обласній державній адміністрації.

Ірина Романів наголосила, що Україна залишається однією з найбільш уражених епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу країн в Європі.

«Станом на 01.08.2013 року в країні зареєстровано 236 047 випадків інфікування ВІЛ. Проте в Україні й надалі спостерігається низьких рівень поінформованості населення: лише один з двох ВІЛ-інфікованих громадян знає про свій ВІЛ-позитивний статус», – відзначила заступник голови ОДА. «Тому надзвичайно важливо скоординувати зусилля і спрямувати їх на протидію ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії», – додала І. Романів.

Як повідомила Ірина Романів, Національною Радою з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу при Кабінеті Міністрів України визначено п’ять стратегічних напрямків діяльності на 2013 рік, а саме: сприяння зменшенню нормативно правових перешкод, які обмежують доступ до якісних послуг у сфері протидії епідеміям, сприяння своєчасній діагностиці та безперервному й контрольованому лікуванню хворих, розвиток регіональної системи моніторингу й оцінки епідемій, аналіз ефективності загальнодержавних програм протидії епідеміям та забезпечення нагляду за впровадженням програм, що фінансуються за кошти Глобального фонду.

Зазначимо, Обласну Координаційну Раду (ОКР) постановою Кабінету Міністрів України визначено головним органом з координації заходів щодо реалізації єдиної політики у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії, туберкульозу у Львівській області. ОКР є консультативно-дорадчим органом при Львівській обласній державній адміністрації, головним завданням якої є узгодження діяльності та сприяння співробітництву органів влади, місцевого самоврядування, неурядових організацій та громадськості у сфері запобігання поширенню соціально небезпечних захворювань.

Загалом під час засідання члени Координаційної ради заслухали інформацію про роботу засобів масової інформації з висвітлення питань профілактики ВІЛ-інфінфекції/СНІДу, туберкульозу і наркоманії у Львівській області.

Як повідомила директор творчого об’єднання соціальних та освітніх програм Мирослава Козак,  на ЛОДТРК «Львів» періодично транслювалась інформація про заходи профілактики соціально небезпечних захворювань, неодноразово організовували тематичні передачі, рубрики та аналітичні виступи експертів. Однак, за її словами, невирішеним залишається питання щодо створення, видання та поширення соціальної реклами у засобах масової інформації Львівщини.

Також під час засідання координатор Львівської Регіональної Ради Спільнот Назар Несевич повідомив про стан надання послуг з профілактики ВІЛ-інфекції серед уразливих груп. Зокрема, він наголосив на необхідності створення стаціонарного відділення для надання комплексу послуг для ВІЛ-інфікованих у Львівській області.

Ірина Романів доручила департаменту охорони здоров’я напрацювати пропозиції щодо виділення приміщення для створення стаціонару.

Окрім того, члени Координаційної ради заслухали інформацію про охоплення ВІЛ-позитивних дітей соціально-культурними проектами. Як повідомив керівник обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» Дмитро Тигач в області є 235 ВІЛ-позитивних дітей, кількість яких за останні роки стабілізувалась і не зростає.

«Діти віком від 3 до 16 років повністю охоплені доглядом, лікуванням, харчуванням та одягом. Ситуація із оздоровлення та відпочинку таких дітей бажає бути кращою», – зазначив Д. Тягач.

За результатами засідання Координаційної ради затвердили персональний склад міжсекторальної робочої групи з питань розробки Проекту обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018. Також зазначалось, що у цій Програмі повинні врахувати виготовлення та розповсюдження соціальної реклами, передбачатись кошти для створення та обслуговування стаціонарного відділення для ВІЛ-інфікованих, окремим розділом прописати питання щодо ВІЛ-позитивних дітей. Перший варіант Програми має бути напрацьований впродовж місяця.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: