Юлія Тимошенко: влада відчайдушно намагається пожиттєво тримати мене у в'язниці

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко переконана, що Європейський суд з прав людини скасує вирок українського суду у справі про нібито її причетність до вбивства у 1996 році народного депутата Євгена Щербаня.

"Зараз справа Щербаня проти мене призупинена. Просто Віктор Федорович зрозумів, що поки рішення Європейського суду з прав людини є обов'язковими для України, ця справа безперспективна. Я переконана, що вирок за нею буде досить швидко скасовано в Європейському суді, і це обернеться для президента України черговою всесвітньою поразкою та приниженням. Занадто ця справа абсурдна та грубо сфабрикована", - сказала Юлія Тимошенко у інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда".

На її думку, тяжкість кримінальних справ, які проти неї фабрикуються, прямо пропорційна страху Віктора Януковича програти їй президентські вибори в 2015 році. "Справа Щербаня - це його відчайдушна спроба утримати мене у в'язниці пожиттєво. Не всі помітили, що одночасно з порушенням проти мене справи Щербаня до Верховної Ради було внесено законопроект про відновлення смертної кари за вбивство. Страх президента настільки всеохоплюючий, що він готовий був навіть застосувати до мене розстріл. Очевидно, йому вчасно пояснили, що навіть для його вседозволеності це неможливо. Але вражає суть його думок та емоцій", - зазначила екс-прем'єр.

"Якщо в 90-х в Донецьку вони холоднокровно вбивали своїх бізнес-конкурентів в аеропортах, в під'їздах та на стадіонах, розчищаючи собі дорогу до великого монопольного бізнесу, то зараз вони, як тирани, прагнуть вже легально страчувати своїх політичних конкурентів для увічнення своєї влади. Зараз вони хочуть вбивати не як у 90-х, краденими АКМ та ТТ, а привласненими судами, підтасованими законами, прокурорами-гопниками та іменем України", - заявила Юлія Тимошенко.

Як відомо, у рамках судових слідчих дій на стадії досудового розслідування справи про вбивство в 1996 році народного депутата України Євгена Щербаня допитано сімох свідків - Ігоря Мар'їнкова, Сергія Зайцева, Володимира Щербаня, Олександру Кужель, Сергія Таруту, Віталія Гайдука та Петра Кириченка.

У своїх показах свідки не надали жодних доказів, які б підтверджували причетність Юлії Тимошенко до резонансного злочину 90-х років. При цьому троє з сімох свідків давали покази зі слів третіх осіб.

Допити всіх свідків обвинувачення відбувалися за відсутності Юлії Тимошенко, незважаючи на те, що екс-прем'єр-міністр не відмовлялася від участі у засіданнях суду.

Нагадаємо, депутат Верховної Ради Євген Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Двоє вбивць у формі співробітників аеропорту безперешкодно (але цей факт чомусь не розслідується!) підійшли до літака, а після вбивства зникли з місця злочину на автомобілі, яким керував ще один учасник злочинної групи вже у міліцейській формі.

У 2001 році в Москві було затримано громадянина Росії Вадима Болотських, який зізнався не лише у вбивстві Євгена Щербаня, а й ще кількох донецьких бізнесменів. Зокрема, він розповів, що вбивства здійснювалися за розпорядженням Євгена Кушніра, на рахунку банди якого було 27 убивств і 17 замахів на вбивство. У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив Вадима Болотських до довічного ув'язнення за вбивство Євгена Щербаня.

Голова банди Євген Кушнір після вбивства Євгена Щербаня переховувався за межами України, але через два роки, у 1998 році, повернувся та по дорозі, поблизу Донецька, його машину розстріляли. При цьому Євген Кушнір залишився живим, міліція його затримала за обвинуваченням у здирництві. Проте він раптово помер у Донецькому СІЗО від нібито алергії на лікарський препарат.

Син Євгена Щербаня Руслан у квітні 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства батька. Генеральний прокурор Віктор Пшонка зазначив, що "у слідства є багато запитань до Юлії Тимошенко" у справі про вбивство Євгена Щербаня.

Джерело: Офіційний сайт Юлії Тимошенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: