Оновлена угода з "Шевроном" - це та ж стара угода, в якій знехтувано інтересами українців, - нардеп

Після так званого доопрацювання проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська, між державою Україна та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» не зазнав принципових змін – це та ж кабальна для України угода, в яку нас штовхає влада. Про це заявила голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех.

«Уже завтра Івано-Франківська обласна рада має розглядати на сесії питання про узгодження проекту Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Олеська, між державою Україна та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.», невдовзі свої рішення має прийняти  й Львівська обласна рада, - зазначає Ірина Сех. – Обласні ради отримали оновлений проект начебто із врахуванням пропозицій робочої групи та депутатів, але насправді депутатам не треба плекати ілюзій: документ зазнав лише незначних і непринципових змін. По суті це та сама угода, в якій знехтувано правами громад, в якій не викладено вигоди для української держави і з якої не усунуто корупційних моментів», - зазначає Ірина Сех.

За словами народного депутата, угода надає казкові преференції інвестору в той час, коли нічого не відомо про вигоду для держави, про безпеку для людей і довкілля, про гарантії збереження права власності на земельні ділянки для жителів території.

«Громаду переконують, що угода щодо розробки надр на площі Олеська - це угода про видобуток сланцевого газу, і що ці родовища мусимо віддати інвестору, бо в Україні недостатньо для видобутку власного фінансового і технологічного потенціалу. Насправді ж, угода стосується всіх вуглеводнів, зокрема нафти, природного газу, конденсату – інвестор матиме право видобувати їх в межах договірної ділянки, а це площа понад 6 тис. кв. км. Тобто надра на третині території Львівщини віддають одному інвестору як мінімум на 50 років, і протягом цього терміну жодна інша компанія вже не зможе працювати на цій ділянці, навіть, якщо матиме прогресивніші технології і пропонуватиме державі вигідніші умови. Більше того, передбачено, що інвестор матиме право на добування гравію, піску, глини, вапна тощо на території зазначеної ділянки. Ці необмежені преференції вкупі з правом реалізації 100% видобутих в нас вуглеводнів за кордоном аж ніяк не дають шансів на примарну енергетичну незалежність для України», - зазначає Ірина Сех.

За словами народного депутата, в угоді і надалі немає інформації щодо орієнтовної кількості робочих місць, які будуть створені на території громади, хоча від цього залежить питання відрахувань із заробітної плати, якими наповнюються місцеві бюджети територіальних громад.

«Угода фактично позбавляє місцеві громади можливості отримання компенсації за передані для видобутку сланцевого газу землі сільськогосподарського призначення та землі лісового фонду. І це в регіоні, де господарська діяльність в галузі сільського господарства займає левову частку серед джерел наповнення місцевих бюджетів всіх рівнів. Окрім цього, на кожному квадратному кілометрі землі буде захоронено щонайменше 80 тисяч кубометрів отруєної хімікатами води, яка залишиться назавжди в надрах використаних земель. Це буде мертва земля, на якій не можна буде ні жити, ні сіяти, зважаючи на вірогідність потрапляння хімікатів в верхні шари ґрунту. У випадку екологічного лиха місцеві громади залишаться наодинці з проблемою, вирішення якої може коштувати не один десяток річних бюджетів і призвести до економічного та демографічного занепаду регіону», - зазначає народний депутат.

За словами Ірини Сех, уряд зробив показовий реверанс в бік місцевих рад, обіцяючи врахувати їхню думку в сланцевій угоді, однак насправді нічого не змінив на користь громад.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: