У Львові вперше можна пройти безкоштовний аналіз на визначення простатичного антигену

Про це сьогодні повідомили під час прес-конференції у прес-центрі ТРК «Львів», присвяченої Дням профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків.

За словами головного уролога департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрія Боржієвського, найкращою ранньою діагностикою хвороби є обстеження на простатичний антиген (PSA). «Це обстеження обов’язково мають проходити чоловіки старше 40 років, особливо, якщо серед їхніх близьких родичів були чоловіки, що страждали на цю хворобу, або інше онкологічне захворювання», – зазначив він.

Як повідомлялось під час прес-конференції, цьогоріч під час акції з 16 до 30 вересня вперше безкоштовний аналіз на визначення PSA можна пройти у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі на першому поверсі в кабінеті уролога. Кров слід здавати натще, 3 дні перед здачею аналізу треба утримуватись від статевих стосунків.

Окрім цього, А.Боржієвський закликав не довіряти самолікуванню. «Тільки консультація у фахівця-уролога допоможе виявити хворобу у ранній стадії і зберегти здоров’я, а часом і життя», – запевнив головний уролог департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Під час прес-конференції також наголосили, що щороку захворюваність на рак простати зростає як в Україні так і у Львівській області. Рівень захворюваності в Україні становить 33,5 на 100 тис. чоловічого населення. Кожного року у першій-другій стадії хвороби виявляється 35-45% хворих, близько 20% виявляється вже у 4 стадії. Завідувач урологічним відділенням Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Юрій Дійчук зазначив, що ця хвороба посідає друге місце серед причин смертності від злоякісних новоутворів у чоловіків. Тільки за минулий рік в Україні було вперше виявлено 7512 випадків раку простати. У Львівській області виявлено 377 хворих.

Найбільшу групу становили пацієнти з задавненими 3 та 4 стадіями захворювання. Як пояснили медики, під час перебігу раку простати, симптоми можуть бути відсутніми. Першими серйозним попередженням найчастіше стають ознаки метастазування у кістки. Чоловіки потрапляють до онкоурологів після невдалих спроб лікування «радикуліту».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: