Львівська філармонія розпочинає концертний сезон (фото)

Концертний сезон 2013-2014  традиційно відкривають провідні колективи Львівської філармонії –Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Акадамічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» та Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова». Кожен оркестр розпочининає свій концертний сезон цікавою програмою з відомими солістами та диригентами, з якими планує співпрацю на протязі сезону. У неділю 15 вересня свій  Концертний сезон відкрив Акадамічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під батутою запрошеного диригента зі Швеції Ілля Ступель, з яким філармонія налагодила співпрацю ще попереднього концертного сезону.

21 вересня Концертний сезон відкриватиме  Академічний молодіжний оркестр «INSO-Львів» під диригування запрошеного диригента з Австрії Ґеорґа Куґі. У програмі звучатимуть  найяскравіші твори всесвітньо відомого композитора Людвига ван Бетховена, а зокрема його П’ята симфонія і Концерт для фортепіано з оркестром № 5. Симфонію № 5 Бетховен присвятив своїм двом покровителям – князю Ф. Й. фон Лобковицю і графу Андрію Розумовському. Посвята була надрукована в першому виданні у квітні 1809 р. Публічне виконання Симфонії № 5 відбулося 22 грудня 1808 р.  Концерт для фортепіано з оркестром № 5 («Імператор») був написаний Бетховеном між 1809 та 1811 рр. у Відні. Вперше його виконали 28 листопада 1811 р. в Ляйпцігу. Концерт присвячений ерцгерцогу Рудольфу Австрійському, покровителю і учневі Бетховена. Це глобальний твір, наповнений глибокими думками і почуттями, масштабність якого відкривається з першої ноти. Цікаво відзначити, солістом цього концерту буде талановитий піаніст пов’язаний з Україною Ельмар Гасанов, який здобув третю премію і спеціальний приз Шумана на Міжнародному конкурсі піаністів ім. Гези Анда у Швейцарії. Цей конкурс і підтримує його приїзд до Львова, що для Львівської філармонії є також важливим.

Наступне відкриття Концертного сезону –  Академічного  камерного оркестру «Віртуози Львова», який виступить під орудою відомого в Україні та за її межами диригента, свого засновника і головного диригента Сергія Бурка, а солістом буде молодий, талановитий скрипаль, лауреат українських та міжнародних музичних конкурсів, справжній віртуоз, якого називають львівським Паганіні, адже саме у Львові він розпочинав своє навчання та творчу кар’єру – Богдан Івасик. Тепер він продовжує свій професійний зріст в Німеччині під керуванням знаного скрипаля Віктора Третьякова, який як педагог буде присутній на цьому концерті. Розпочнеться концерт знаменитою Серенадою для струнних Петра Чайковського. Цей твір написаний 1880 року. Твір упродовж усього свого сценічного життя мав особливий успіх. Вважав його вдалим навіть сам автор, котрий, як відомо, був доволі самокритичним. Про те, що це була улюблена композиція Чайковського може свідчити її виконання у всіх гастрольних турне композитора. І справді: сповнена розкішних мелодійних ліній, сплетінь співучих пасажів та витончених емо­ційних потоків, ця музика, схоже, не лише звучить сама, але спонукає співзвучати серця слухачів. Після цього  у програмі концерту звучатиме Концерт № 4 для скрипки з оркестром та Дивертисмент № 1 Вольфгана  Амадея Моцарта. Концерт для скрипки з оркестром № 4 є одним із п'яти творів цього жанру, які Моцарт написав за 1775 рік – справжній «рік скрипкового концерту» в своїй творчості. Також під час концерту звучатиме Дивертисмент № 1 Моцарта.

Очевидно в такому руслі популяризації класики, запрошення іменитих солістів та диригентів кожен з оркестрів Львівської філармонії  буде наповнювати весь концертний сезон. Зокрема, у найближчі місяці до Львова завітають такі визнанні маестро, як Антоні Віт, Єжи Максим’юк,  Фахраддін Керімов, які з оркестрами будуть готувати цікаві програми світової класики. Так само разом з ними до Львова завітають інші  відомі європейські солісти. А вже наприкінці вересня відбудеться ХІХ Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти».

До початку сезону у філармонії проведено ремонти у фойє концертного залу, здійснено оздоблювані роботи з відновлення фасаду на якому встановлено шість сіті-лайтів. Також проведено ремонти службового входу, коридору та кількох службових приміщень, що є важливою ділянкою буденної роботи.

IMG_6825 IMG_6826 IMG_6827 IMG_6828 IMG_6829 IMG_6830 IMG_6831 IMG_6832 IMG_6833 IMG_6834 IMG_6835 IMG_6836

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: