У Львові пройдуть музичні "Контрасти" (фото)

26 вересня у Львові стартує XIX Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти», який триватиме до 18 жовтня. Протягом цього часу відбудеться 22 концерти; в заходах фестивалю візьме участь 25 запрошених музикантів.

Фестиваль, створений як арена для розширення музичного кругозору, аналогічнo до знаменитої «Варшавській осені» завжди є святом для любителів яскравої, багатогранної, інноваційної, «контрастної» образами і просто красивої сучасної музики.

Цьогорічні «Контрасти» ще глибше втілюють ідею діалогу, чи то пак вишуканого полілогу музичних образів та ідей: від Антейла до Бібіка, від моноопери до опери для флейти, від гітарної музики до чарівного голосу /Ніни Матвієнко/ — такі багатовимірні паралелі творять XIX «Контрасти», адже програма фестивалю вельми різноманітна й динамічна. Кілька тижнів майже щоденних концертів — це своєрідна подорож для слухачів: подорож різними національними традиціями, різними часовими епохами, різними композиторськими світоглядами. Єгипет, Іспанія, Польща, Україна, Чехія, Азербайджан, Литва, Італія, США… модернізм, авангард, постмодернізм, бароко, нова фольклорна хвиля; такий калейдоскоп музичних вражень нестиме слухачам фестиваль «Контрасти».

За традицією фестивалю, окрему нішу посідають концерти-ювілеї як композиторів-сучасників, так і класиків музики XX століття. Цього разу відбудеться шість таких концертів: спільний ювілей батька й сина-Нижанківських, де також читатимуть вірші Богдана Нижанківського, спільний ювілейний концерт музики сестер-композиторок Богдани Фроляк і Ганни Гаврилець за участю Ніни Матвієнко, концерт пам'яті В. П. Задерацького, частина творів якого зазнала подібно трагічної долі, як у творів Василя Барвінського; авторські вечори Олександра Козаренка, Володимира Зубицького, а також концерт-ювілей Вітольда Лютославського. Втім, ювілеї трактуються фестивалем не як формальний обов'язок, а як особлива нагода глибше, а то й в чомусь по-новому розкрити творчу сутність мистця.

Однією з тематичних ліній XIX «Контрастів» буде зіставлення в рамах одного концерту музики з різних епох. Так, відбудеться два концерти «Від класики до сучасності», концерт «Щось нове для Львова», концерт «Дует Перуцьких на Контрастах» та інші концерти, в програмі «вестимуть між собою діалог» твори Й. С. Баха та Ю. Ланюка, Ф. Шуберта та К. Пендерецького тощо. Звучатиме на фестивалі й симфонічна музика у виконанні оркестру K&K Philharmoniker під орудою його засновника М. Г. Кендлінгера; із оркестровою музикою «контрастуватимуть» сольні й камерні концерти, як то фортепіанний речиталь Павла Альбінського та концерт гітарної музики у виконанні Ференца Берната, концерт львівського ансамблю сучасної ConstantY, концерт «Опера для флейти», в рамах якого звучатиме флейтова музика італійського композитора Сальваторе Шарріно, концерт-моноопера «Мистецтво вмирати» В. Польової, а також концерт джазового дуету валторніста А. Шилклопера та піаніста В. Неселовського.

Осібною групою творять концерти, присвячені музиці певної національної традиції: іспанській (28 вересня), чеській (6 жовтня), азербайджанській (13 жовтня); кожен з концертів відбуватиметься під керівництвом диригента із відповідної країни.

Серед гостей цьогорічного фестивалю диригенти Вісенте Аріньйо (Іспанія), Фахраддін Керімов (Азербайджан), Ондржей Врабец (Чехія), Брайан Шкембрі (Мальта), Георг Майс (Німеччина); композитори Майкл Пепа (Канада), Мохамед Саад Баша Реяд (Єгипет), піаніст та композитор Хуан Антоніо Сімарро (Іспанія), піаністи Мірослав Гербовскі (Польща), Бадалбейлі Фархад Шамсі огли (Азербайджан), Еріка Кріно (Канада); скрипалька Линн Куо (Канада), флейтист Ганс Балмер (Швейцарія), гітарист Ференц Бернат (Угорщина), дует Марії та Романа Перуцьких (скрипка та орган, Польща), скрипаль Якуб Якович (Польща), саксофоніст Дітер Крауз (Німеччина), бас-баритон Руперт Бергман (Австрія).

Основний блок концертів відбуватиметься у Концертному залі ім. С. Людкевича, які доповнюватимуть концерти в Львівській національній музичній академії ім. М. Лисенка, Костелі Святого Лазаря, Будинку органної та камерної музики, а також у Першому українському театрі для дітей та юнацтва.

Організатори: Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА, Львівська міська рада, Львівська організація Національної спілки композиторів України, Львівська обласна філармонія.

Партнери Фестивалю: Міністерство культури Литовської Республіки, Міжнародний центр культурних програм Kooperator, Представництво OeAD у Львові, Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові, Польський інститут у Києві, Інститут Адама Міцкевича у Варшаві, Інститут музики і танцю у Варшаві, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща, Фундація Pro Musica Viva, Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, Посольство Федеративної Республіки Німеччина у Києві, Міністерство культури і спорту Іспанії, Malta Arts Fund, Юридична компанія POP PEPA (Бухарест), Canada Council for the Arts, Фундація SOCAN, готель Жорж, готель Замок Лева, готель Під Святим Духом.

Ольга Максим’як, відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії

2013_09_26_Contrasts_poster 2013_09_27_Contrasts_poster 2013_09_28_Contrasts_poster Print

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: