На Львівщині перепоховали останки чотирьох воїнів-червоноармійців (фото)

В суботу, 21 вересня, в селі Стоянові Радехівського району відбулося перепоховання останків воїнів-червоноармійців, які померли від ран у прифронтовому госпіталі в літку 1944 року. Санітарні поховання, в яких покоїлися останки чотирьох червоноармійців, були віднайдені пошуковцями комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» під час пошукової експедиції у 2013 році.

Про це Дивись. Інфо повідомив директор ЛКП ЛОР "Доля" Святослав Шеремета

У церемонії перепоховання взяли участь народний депутат України Олег Панькевич, директор КП ЛОР «Доля», депутат облради Святослав Шеремета, сільський голова Богдан Левицький, представники обласної та районної держадміністрацій, громадськість села.

Виступаючи на громадській панахиді Олег Панькевич у своєму виступі наголосив на важливості вшанування усіх полеглих у минулих війнах, незалежно від того, на боці якої армії вони воювали. Він висловив думку, що кожен полеглий у боях воїн, повинен бути захоронений за християнським звичаєм і з військовими почестями. Адже ці червоноармійці могли бути українцями або росіянами. Всі вони заслуговують гідної пошани і нашої молитви.

Також Олег Панькевич наголосив на тому, що через нелюдяне ставлення радянської влади до своїх солдатів та офіцерів, тіла померлих в госпіталі від ран воїнів-червоноармійців були недбало захоронені у лісі в околицях села. І тільки завдяки старожилам села, які пам’ятали про це поховання, пошуковцям комунального підприємства «Доля» вдалося віднайти їх останки.

Директор комунального підприємства «Доля» Святослав Шеремета подякував небайдужим до чужих людських доль мешканцям села Стоянів і завдяки яким вдалося віднайти занедбане захоронення бійців Червоної армії. Також Святослав Шеремета подякував сільській громаді за дбайливе доглядання могили червоноармійців, останки яких працівники комунального підприємства «Доля» минулоріч перепоховали на сільському цвинтарі.

Довідка

Санітарні поховання червоноармійців, які померли від ран у прифронтовому госпіталі, що дислокувався в околицях села Стоянів у літку 1944 року, були віднайдені пошуковцями КП ЛОР «Доля». Минулого року було віднайдено ще три могили, в яких знаходилося 18 людських останків. Цьогоріч пошуковці віднайшли ще два захоронення. В одному покоїлися останки трьох бійців, у другому – одного.  Усі вони перепоховані на сільському цвинтарі села Стоянів за участі священика та з військовими почестями.

Після війни, в роки радянської влади, про могили забули. Відтак, тіла червоноармійців, які покоїлися в них, не були перепохоронені у жодній із братських могил.

redarmy1 redarmy2 redarmy3 redarmy4 redarmy5 redarmy6 redarmy7 redarmy8

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: