Долю Тимошенко не можна порівнювати із вектором розвитку європейської 46-мільйонної країни, - Гриценко (відео)

Угода про асоціація або буде підписана, або не буде підписана. Про це під час брифінгу у Львівському прес-клубі сказав політик Анатолій Гриценко, повідомляє кореспондент Дивись. Інфо.

«Яка імовірність успіху у Вільнюсі? Якби це питання мені задали місяць тому, то я б сказав, що 80%, що буде успіх. Зараз я сказав би – 50 на 50. Ситуація погіршилась і загострилась. І вона перейшла у персоніфіковану площину, тому що з одного боку ми бачимо, як із своїх причин, не з ціннісних, а з корпоративних і особистісних Янукович і його команда вносять законопроекти, які спрямовані на успіх у Вільнюсі, голосують і агітують за них. Також бачимо, як опозиція підтримує європейські проекти», - наголосив політик.

Він додав: «З іншого боку, ми бачили тон дискусій на конференції у Ялті. Вони знову звелись до персоніфікованого питання – чи випустять на лікування Юлію Тимошенко і саме від залежності чи це буде зроблено представники Євросоюзу говорять про успіх чи неуспіх у Вільнюсі. Я б хотів висловитись із цього питання, тому що вважаю, що це питання важливе, з іншого боку таким, що отримати несправедливо велике значення. Неодноразово вам навіть тут (у Львівському прес-клубі, - Ред.) говорив, що Юлія Тимошенко була незаконно заарештована і це уже довів Європейський суд з прав людини, так само говорив, що її права були порушені у ході судових процесів, а тому було б цілком справедливо, якби Віктор Янукович, використовуючи свої повноваження Президента, якщо не міг амністувати її повністю, то принаймні відправити хвору жінку на лікування у Німеччину. Це було б справедливо щодо Юлії Тимошенко».

«З іншого боку, коли європейські очільники говорять про те, що без вирішення питання із Юлією Тимошенко угоду не буде підписано, то я вважаю, що якщо справді так відбудеться, то це буде жорстоко і несправедливо щодо 46 мільйонів українців. Не можна ставити долю і стратегію розвитку європейської 46 мільйонної країни у залежність від одного персонального питання. Це неправильно. І тут ми бачимо, що фактично після таких заяв ЄС, успіх у Вільнюсі залежить уже не від того, чи встигне усі закони прийняти ВРУ, а від того, чи знайдуть між собою порозуміння, чи зможуть здолати барєри амбіції, образ, персональних відносин два політики – Янукович і Тимошенко.

Ясна річ, що від Януковича зараз залежить більше, бо він при владі. Він впливає на владу, на судову органу і так далі.

«З іншого боку, мають бути зроблені певні кроки і від Юлії Тимошенко. Якщо один каже «Я її не випущу», а друга каже «Я не буду в нього нічого просити», то тоді вони увійшли у клінч, а країна стала заручником. Не повинна країна бути заручником стосунків двох людей. Ці два політики, які пройшли складний шлях свого встановлення, складний шлях взаємних відносин, а у їх історії взагалі були і протистояння, а була і любов – готовність відкинути усе і сформувати нову спільну команду (ПРиБЮТ), прийняти свою Конституцію, не питаючи громадян, де забувалась і корупція, і Межигір’я. І зараз від них залежить – якщо вони зроблять правильні кроки, приймуть правильні рішення і розрушать переважно особистісну ситуацію, то Вільнюс буде успіхом, а вони обоє під різними кольорами увійдуть у підручники історії. А якщо ні – то для країни успіху не буде, а в країні буде дуже серйозна проблема, тим більше загострена тим, що на Сході стоїть «стратегічний партнер», який ображений і розлючений. Чи вистоїть Україна? Переконаний, так. Якщо так станеться, що через їх відносини буде зірваний стратегічний курс на багато десятиліть вперед, тоді їм обом не буде місця ні в історії, ні у тій Україні, яка вистоїть. Обом. І це справедливо», - резюмував народний депутат.

Він додав, що треба переступити через особисто. «Я переконаний, що проявивши якість державного діяча і один, і друга отримають повагу у людей, які на них орієнтуються і ніхто не сприйме це як слабкість. Для нас Вільнюс і Асоціація – це не питання зовнішньої політики чи торгівлі, а стратегії нашого розвитку, адже після Вільнюса проходить чітка точка неповернення до Митного та Євразійського союзу. Україна стає на рейки європейського союзу і їх стандартів», - зазначив Гриценко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: