Депутати заслухали інформацію про хід реалізації на Львівщині обласних програм у галузі АПК

  26 вересня під час слухань у постійній комісії з питань розвитку села та АПК Львівської обласної ради депутати заслухали інформацію про хід реалізації  на Львівщині обласних програм у галузі АПК.

Директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Микола Довба повідомив, що уже підготовлені фінансові призначення на 20 %  від 8,3 млн грн, які закладені цьогоріч на обласні програми у галузі АПК.

Голова постійної комісії з питань розвитку села та АПК Львівської обласної ради Петро Пешко відзначив, що реально програми у галузі АПК профінансовані на 9 відсотків. Адже, на переконання депутатів, виконання програми полягає у тому, щоб кошти отримав сільгоспвиробник. На сьогодні, за словами Петра Пешка, фінансуються програма відшкодування відсоткової ставки за залученими кредитами та дотація за утримання чотирьох і більше корів серед фізичних осіб ті п’яти і більше корів серед фермерських господарств.

Також Петро Пешко визначив найбільш ефективні обласні програми:  програма відшкодування відсоткової ставки за залученими кредитами та програма дотування за утримання чотирьох і більше корів серед фізичних осіб. Зокрема, за час існування останньої програми зросла як кількість особистих селянських господарств, так і кількість корів, які вони утримують. «Коли програма стартувала, в області було 250 особистих селянських господарств, котрі мали по 4 і більше корови, сьогодні таких господарств уже 1022, тобто динаміка є і програма працює добре», – підкреслив Петро Пешко.

Петро Пешко наголосив на тому, що галузь сільського господарства слід визнати однією з пріоритетних на Львівщині. А фінансування галузі АПК при розподілі черговості визначати не на листопад  - грудень, як це є зараз, а значно швидше. Депутат зазначив: „Адміністрація пише програми розвитку сільських територій, і водночас ставить фінансування обласних програм у цій галузі на листопад - грудень” .

Голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик наголосив на тому, що треба залучати державні кошти. Сьогодні ж на Львівщину на галузь АПК виділяються просто „смішні” кошти.

Під час слухань депутати також піднімали питання про підтримку розвитку кооперативного руху: упродовж року про це багато говорили у Львівській ОДА, однак свої зобов’язання виконала лише Львівська обласна рада, яка виділила 1 млн грн. Із державного бюджету, звідки обіцяли 2 млн грн, не надійшло ні копійки.

Директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Микола Довба запевнив – до кінця року у галузі АПК Львівщини 8 млн 150 тис. грн. із обласного бюджету будуть профінансовані та освоєні. Ще 150 тис грн, які були закладені на розвиток насінництва, Львівська обласна державна адміністрація пропонує перекинути на інші видатки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: