Хто "прострілив" Садового?

«Геть із престолу!»

Редакції вдалося поспілкуватися з тими, хто ОСОБИСТО вивішував банер із «простреленим» Садовим

Головною атракцією недільного Львова став банер, де було зображено мера Андрія Садового із «простреленим» чолом. Плакат майорів у самому серці міста на останньому поверсі універмагу на площі Ринок, привертаючи увагу й об’єктиви львів’ян та туристів. Додавали емоцій густий дим від шашок, розкидані на площі листівки із закликами: «Садовий, геть з престолу!», численні міліцейські патрулі та пожежники. Навколо міліції гуртувалися молоді націоналісти, які морально підтримували захисників порядку піснями на кшталт «хлопці з Бандерштату». Загалом, ідея плаката не нова, при чому за таке зображення з Януковичем у Сумах на два роки посадили юнака. «Ратуші» вдалося поспілкуватися з організаторами акції «Садовий, геть з престолу!». Зі зрозумілих причин, вони побажали залишитися невідомими, а згідно з новим КПК, редакція не розголошуватиме їхніх імен правоохоронним органам. 

Як розповіли наші співрозмовники, до акції протесту вони готувалися заздалегідь. «Спочатку треба було виготовити тканину для плаката, — розповідає один з організаторів. — Плакат розміром 6 на 8 метрів. Звичайно, його треба було виготовляти власноруч. У магазинах продаються лише тканини по півтора метра шириною, тож нам довелося зшивати шматки. Загалом шов  був — 32 метри. Зшивали це все добрих шість годин. Потім робили макет зображення на аркушах А-4, а далі художник перемальовував портрет. І замальовували його фарбою з балончиків. Малювали сам банер у маленькому приміщенні, тож зображення з’являлося поступово, доводилось розгортати тканину по третині. На це пішов день». Листівки друкували на домашньому принтері — по чотири на стандартному аркуші А-4, потім розрізали. Так виготовили 600 листівок. 

Для втілення своєї ідеї неділю вибрали не випадково. По-перше, в будинку і на риштуваннях не було будівельників та охорони, по-друге, людей у центрі більше, всі мають час подивитися на акцію, бо не поспішають на роботу чи в якихось буденних справах. Крім того, автори акції слушно сподівалися, що в неділю плакат жодна служба не полізе знімати.

«Двоє людей вилізли по риштуванню, — долучається до розмови інший хлопчина-організатор. — У неділю універмаг не працює й охорони там не було взагалі. Крім того, на час ремонту риштування закрили вивіскою з рекламою «Світоча», тому перехожим нікого не видно на риштуваннях. Тільки маленький проміжок на самому верху просвічується, але туди, зазвичай, перехожі не дивляться. Це нам дуже допомогло. Проте, для «підстраховки», ми тренувались заздалегідь. На те, щоб піднятися на гору, вистачає 4 хвилин, ще 7-8 повісити плакат і 5 - аби спуститися до низу».

Плакат прикріпили скотчем зсередини. А тим часом внизу наші товариші розкидали листівки та розпалювали димові шашки. Усе це було зроблено для того, щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей. Вже за кілька хвилин підійшли патрульні, а ще за півгодини приїхали наряд міліції та «Беркут».

«Ми раді, що бодай одній людині ми донесли цю інформацію, — продовжують організатори. — Бачили аматорське відео, коли одна жінка, тримаючи в руках листівку, каже міліціонерам: «Ось в кого треба за¬брати 4 мільйони».

Про мотиви свого вчинку організатори говорять відкрито. Їх обурює те, що приміщення на вулиці Шевській, поруч із яким і вивісили плакат, чиновники міської ради продали дешевше майже на три мільйони гривень. Нагадаємо, що «Ратуша» неодноразово описувала ситуацію, що склалася з продажем приміщень. Як зазначали в публікаціях, експертну оцінку, яка зрештою і стала однією з причин, через які міська рада не змогла відсудити «більшої» ціни, робила фірма, директор якої — родич мера, пан Сарахманевич.

Друга претензія наших співрозмовників стосується елітного особняка, який міський голова будує біля Шевченківського Гаю буцімто за гроші, виручені з продажу 3 % акцій своєї телерадіокомпанії «Люкс». «Як це ж його дружині в 90-ті роки вдалося організувати такий бізнес, що тепер продаж лише 3 % акцій, проносить аж  3 мільйони гривень?! — обурюються активісти. — Ми дуже і дуже сумніваємось, що ті акції стільки коштують. Отже, питання відкрите: звідки в мера із річним доходом 88 тис. грн гроші на таку нерухомість?».

Останнім звинуваченням авторів акції стало, на їхню думку, зневажливе ставлення чиновників до патріотичної молоді. «Ми знаємо, що одній з громадських організацій не дали провести концерт до 70-ї річниці створення дивізії «Галичина», — підсумовують співрозмовники. — Як на нас, то це вияв зневаги як до «дивізійників», так і до молодого покоління, що хотіли відвідати концерт». Нагадаємо, тоді управління культури міської ради і організатори концерту посварилися через один із запропонованих гуртів. Зрештою, все закінчилось тим, що концерт взагалі скасували, хоча міські обранці вже виділили на святкові заходи  певну суму грошей.  

Постраждалий мер Андрій Садовий запевнив журналістів, що не писатиме заяви до міліції: «Є правоохоронні органи, вони мають усі повноваження, всі можливості, щоб цю справу розслідувати. Я поважаю тих людей, які просто в очі висловлюють мені претензії. А вночі десь щось повісити тихесенько — це…»

Христина ІНЖУВАТОВА,  Ірина ЮЗИК, фото Віталія ГРАБАРА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: