Ювілейні святкування українсько-німецької співпраці у Львівському університеті

У Львові сьогодні представлять скандальну виставу на основі подій в Україні
Вже сьогодні у Львові представлять скандальну виставу на основі подій в Україні. Про це під час прес-конференції розповів російський поет Андрій Орлов Орлуша, інформує Дивись.Інфо.

Цьогоріч минає 20 років від часу заснування Асоціації українських германістів у Львівському національному університеті імені Івана Франка, діяльність якої посилила й розширила українсько-німецьку академічну співпрацю. У рамках ювілейних святкувань 27 вересня 2013 року відбулися ХХ Міжнародна конференція «Німецько-український діалог у мові, літературі та культурі» та засідання круглого столу на тему: «Навчальні програми з германістики та перекладознавства у міжнародному контексті». Урочистості об’єднали знавців німецької мови з усіх куточків України та світу, вразивши масштабністю й водночас теплою атмосферою, не зважаючи на статус учасників, вік чи рівень володіння мовою.

Привітала учасників конференції завідувач кафедри міжкультурної комунікації та перекладу, філолог-германіст, професор Алла Паславська, яка розповіла про партнерство Львівського національного університету імені Івана Франка з різними міжнародними інституціями та результати цієї співпраці.

«У Львівському університеті сформована добра наукова школа германістики, яка вже має свої традиції. Велика кількість германістів згуртована навколо двох кафедр - міжкультурної комунікації та перекладу і німецької філології», - звернувся до присутніх проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Кирилич. З приємністю проректор відзначив, що з ініціативи Львівської школи германістів створено Українську асоціацію германістів, метою діяльності якої є підтримка та пропаганда якісного викладання та навчання німецької мови; підготовка та підвищення  кваліфікації кадрів для викладання німецької мови в Україні; сприяння міжкультурним контактам. Значна кількість учасників конференції, на думку проректора, – це визнання львівської германістики. З окремими словами вдячності Володимир Кирилич звернувся до міжнародних центрів за підтримку молодих дослідників через стипендії і гранти. Володимир Михайлович вручив грамоти й подяки засновнику та почесному президенту Асоціації українських германістів Тетяні Комарницькій, нинішньому президентові Асоціації Аллі Паславській, доцентові кафедри німецької філології Наталії Петращук та професору професорові Ульмського університету Ріхардові Бруннеру від імені Департаменту освіти і науки Львівської ОДА.

«20 років тому з’явилася ідея заснування Асоціації германістів України. Сьогодні хочу подякувати всім, хто підтримав цю ініціативу та співпрацює з нами. У спільній праці ми досягли багато», - розпочав свій виступ декан факультету іноземних мов Володимир Сулим. Володимир Трохимович склав щиру подяку засновниці Асоціації Тетяні Комарницькій, Австрійській службі академічних обмінів (ОеАD), Німецькій службі академічних обмінів (DAAD), Ґете-інституту в Україні за підтримку наших студентів за кордоном та надання їм стипендій. І на завершення декан додав: «Найважливіше, що конференції, які відбуваються у рамках Асоціації, об’єднують германістів Європи та світу, оскільки свої знання й дослідження ми ділимо один з одним, торуючи за допомогою іноземних мов шлях до Європейського союзу».

З вітальними словами виступили й високоповажні гості з-за кордону. Так, від імені Федерального міністерства науки і досліджень (Австрія) звернулася до учасників урочистостей Єва Філіп, відзначивши  тривалу традицію дієвої співпраці України з Німеччиною та Австрією.

Представляючи Інформаційний центр DAAD, Флоріан Кухлер привітав усіх із ювілейною датою та подякував за створення Асоціації, за інтерес українців до німецької мови.

Крістіне Юуен розповіла, що змінилося в Австрійській службі академічних обмінів (ОеАD) за останні роки, зокрема про підтримку вивчення німецької мови не лише у вищій школі, а й починаючи з дитячих садків і початкової та середньої шкіл. Вона також наголосила, що своєю діяльністю Асоціація не просто поєднує дві мови, а й людей із різних куточків світу.

«Сьогодні – потрійне свято – 20 років Ґете-Інституту в Україні, 20 річчя співпраці з Асоціацією, 20 років минуло відтоді, як в Україні виникло інституційне зацікавлення німецькою мовою і всім німецьким», - зазначила  заступник директора та керiвник мовного вiддiлу Ґете-Інституту в Україні Петра Киппель-Майєр. Вона поділилася спогадами про зародження ідеї створення Ґете-Інституту у Львові, яку тоді активно підтримав професор Богдан Максимчук, а згодом за сприяння МОН України ця співпраця почала існувати. Доктор Петра Киппель-Майєр висловила сподівання, що Асоціація поєднуватиме людей, які будують мости порозуміння, популяризують німецьку мову й культуру у світі.

Директор мюнхенського фонду Hanns-Seidel-Stiftung, доктор Ганс-Петер Нідермайер подякував організаторам за зустріч і можливість показати німецько-українську наукову сім’ю. Професор Нідермайер відзначив «наукове зростання українських студентів», яке відбувається завдяки українсько-німецькій співпраці й діяльності Асоціації,  завершивши свій виступ словами пісні, адресованої учасникам урочистостей: «Сьогодні спробуємо Вашими очима побачити дійсність».

«Завдяки вивченню іноземних мов люди різних країн і соціальних прошарків можуть порозумітися. А тому метою своєї роботи, думаю, є саме міжлітературна, міжнаукова та міжкультурна комунікація», - резюмував професор Ульмського університету Ріхард Бруннер.

Професор Ерлянгського університету імені Фрідріха-Александра  Штефан Шіргольц подякував львівським германістам за розвиток міжуніверситетської співпраці

З вітальним словом виступив завідувач найстарішої кафедри германістики в Україні, професор Львівського університету Богдан Максимчук: «Від імені кафедри німецької філології вітаю Асоціацію з 20-річчям! Ніщо так швидко не минає, як час. 20 років пройшли швидко. Кожен ювілей – це спогад і початок  нового року. Те, що ми згадуємо, - це історія. А історія – це те, що показує нам минуле». Богдан Васильович розповів про етапи становлення Асоціації, наголосивши, що «ми, германісти Львівського університету, вийшли в Європу не як «молодші колеги», а як повноправні партнери».

Привітала Асоціацію з ювілеєм і радник з питань освіти Центральної служби з питань освіти за кордоном при Міністерстві закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини Елька Кізевальтер, відзначивши, що «Львівський університет – освітній центр розвитку українсько-німецького партнерства й популяризації німецької мови, літератури та культури в Україні».

«Спочатку було Слово… Ця дивовижна сила, яка об’єднує нас. І вона нас об’єднала. Дякую ректорату Університету за підтримку, факультету – за те, що дбає, щоб наша Асоціація мала міжнародне визнання й консолідувала всю Україну в прагненні пізнавати німецькомовний простір», - адресувала свою вдячність адміністрації факультету іноземних мов та ректорату Університету засновник Асоціації українських германістів і почесний її президент Тетяна Комарницька, а також склала щиру подяку всім учасникам урочистостей за активність у  популяризації викладання німецької мови в школах, ВНЗ та інших освітніх і наукових інституціях.

Після урочистого відкриття конференція продовжила свою роботу в пленарних і секційних засіданнях, під час яких знавці німецької мови обговорили актуальні питання міжкультурної комунікації в галузі германістики.

Прес-центр ЛНУ ім. Івана Франка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: