Святіший Патріарх Київський і всієї України Мстислав своє життя присвятив відродженню українського православ’я (фото)

На Донбас направлять поліцейську місію ОБСЄ

27 вересня у Львові, на вулиці Пісковій, 17, на будинку, в якому у 1991-1993 роках під час відвідин Львова зупинявся Патріарх Української автокефальної православної церкви Мстислав (Скрипник), урочисто відкрили та освятили пропам’ятну меморіальну таблицю. Чин панахиди очолив Владика УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

Про це повідомила прес-служба облради

В урочистій церемонії відкриття взяв участь голова Львівської обласної ради Петро Колодій, який, зокрема, сказав:

"Святіший Патріарх Київський і всієї України Мстислав заслужив повагу та любов громади за активну працю, твердий патріотизм, кристалічну чесність та глибоку віру. Усе своє життя він присвятив відродженню українського православ’я. Він пройшов тюрми і допити в гестапо. На еміграції у післявоєнний час, як митрополит УПЦ, працював не покладаючи рук для розбудови українського православ’я. Багатьом досі пам'ятне повернення Патріарха до України у жовтні 1990 року, після майже півстолітньої розлуки. Згодом він став першим предстоятелем Української Православної Церкви з титулом Патріарха. Ім’я патріарха Мстислава навіки вписане в історію України, в тисячолітню історію українського православ’я" - наголосив Петро Колодій.

Довідка

Цього року виповнилося 115 років від дня народження та 20 років від часу смерті визначного сина українського народу Патріарха Мстислава (в миру Степана Скрипника).

Степан Скрипник народився  у Полтаві, в патріотичній сім’ї, його дядьком був Симон Петлюра.

У двадцятирічному віці майбутній патріарх включився до збройної боротьби за незалежність України в рядах Армії УНР. У міжвоєнний час був одним з лідерів громадсько-політичного життя на Волині, брав участь у церковному та громадському житті: представляв мирян у єпархіальних радах, став членом Митрополичої ради та ініціатором і головою товариства «Українська школа» у Рівному

У 1941 році він включився в активну роботу з відродження українського православ’я. Далі був постриг у монахи, покликання на єпископську кафедру, активна діяльність за об’єднання українського православ’я. Він пройшов тюрми і допити в гестапо.

У жовтні 1990 року повернувся в Україну.

Згодом він став першим предстоятелем Української Православної Церкви з титулом Патріарха.

Патріарх Мстислав 2013 01 Патріарх Мстислав 2013 02

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: