У Львові урочисто відкрили пам’ятну таблицю першому Патріарху Київському Мстиславу (Фото)

У Львові, на перехресті, зіштовхнулися дві автівки: семеро людей – у лікарні
24 травня, о 1:54, у Львові, на перехресті вулиць Дорошенка та Словацького сталося зіткнення двох легкових автомобілів «VOLVO 440» та ВАЗ-2101.

У Львові на фасаді будинку на вул. Пісковій, 17, відбулося відкриття пам`ятної таблиці першому Патріарху Київському Мстиславу.

2011 року родина Патріарха Мстислава  звернулась до влади міста з проханням встановити меморіальну таблицю на будинку, в якому Патріарх Мстислав завжди зупинявся та відпочивав під час своїх відвідин Львова. Розпорядженням № 533 від 13.10.2011 р. було надано дозвіл на проектування та встановлення погодженої таблиці. З цього моменту розпочалась робота над виготовленням макету таблиці, найкращий проект якої був запропонований скульптором Олегом Лесюком.

«Ця таблиця є дещо більшим, ніж просто пам’ять про Патріарха. Саме тут він знайшов свою родину, яку не бачив з 1918 року і Львів став для нього близьким. Тому, цей меморіал, означає возз’єднання Патріарха Мстислава зі своєю родиною», - зазначив Ярослав Скрипник, син Патріарха Мстислава.

«Дуже символічно, що у день Воздвиження Хреста Господнього ми встановили бронзову пам’ятну таблицю Патріарху Мстиславу і сьогодні, коли ми стоймо біля цього будинку, ми повинні усвідомлювати той факт, що Патріарх Мстислав боровся за єдність української православної церкви. Тому я, користуючись нагодою, хочу побажати єдності нашому народу», - зазначив Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій.

Довідка

Святіший Патріарх Київський і всієї Русі-України Мстислав (у миру Степан Іванович Скрипник) народився 10 квітня 1898 в м. Полтава. Батько його був з роду полтавських козаків — Іван Скрипник. Мати — рідна сестра Симона Петлюри, полтавського козацького роду.

Підтримував рух в Україні за відродження Української Автокефальної Православної Церкви, який почався в 1988 році, після святкування 1000-ліття Хрещення Руси-України.

На Всеукраїнському Православному Соборі в Києві 6 червня 1990 року, за участю більш як 700 делегатів з усієї України (серед яких було 7 єпископів і понад 200 священиків), Собором затверджено факт утворення УАПЦ і обрано його Патріархом Київським і всієї України. 20 жовтня 1990 після 49-річної розлуки прибув в Україну митрополит Мстислав (Скрипник). Вже 27 жовтня відбув з душпастирським візитом до Львова. Своєю резиденцією на час візиту він зробив квартиру в цьому будинку.

А вже 18 листопада 1990 року в Соборі святої Софії в Києві відбулася його інтронізація: став першим Патріархом УАПЦ. Після створення 1992 р. УПЦ КП, проголошений її Предстоятелем з титулом Патріарха.

Помер у канадському місті Ґрімсбі — 11 червня 1993 року. Похований на кладовищі у Саут-Баунд-Бруку, США.

Патріарх_Мстислав

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: