У Нагуєвичах мерзнуть школярі

Чи готові заклади охорони здоров’я, освіти і т.д. до опалювального сезону – в переддень настання холодів питання №1. "Сушать" голови і керівники установ, і чиновники, і просто небайдужі люди. Доводять господарку до пуття, укладають угоди, завозять тверде паливо. 

Суттєво відрізняється на фоні цієї картини школа у родинному селі Івана Франка Нагуєвичах. Тут "сушать" голову не над тим, як завезти паливо, а над тим, як узагалі пережити зиму. Адже хоча можливість забезпечити нагуєвицьким школярам подачу теплоносія є, та наразі вона не більше, аніж віртуальна.

Чому так сталося – розповідати довго. Якщо в кількох словах, то виглядає усе так: ще попереднім керівником відділу освіти О.Марущаком, за погодженням із попереднім керівником Дрогобицької РДА М.Сендаком та директором Нагуєвицької школи, було укладено інвестиційну угоду із фірмою з австрійським капіталом "Кробат-Україна". Згідно з умовами угоди, "Кробат" зобов’язався збудувати для сільської школи нову сучасну котельню та обслуговувати її впродовж 15 років, після чого – передати на баланс школи. Вартість проекту, як повідомила нам директор фірми "Кробат Україна" Наталія Лямцева – 1,5 млн.грн. Інвестор взяті на себе зобов’язання виконав – зведено нову комбіновану котельню, крім того, замінено комунікації та виконано цілий ряд інших робіт. Об’єкт готовий до роботи. Але…

Тепер "в позу" захисників бюджетних коштів стають районні депутати. Саме ті депутати, які ще в 2011 році ухвалили рішення "Про Комплексну програму енергозбереження в бюджетних закладах на 2013-2014 рр.", де зокрема йшлося про введення у Нагуєвичах в експлуатацію нової котельні, збудованої інвестором. Кажуть, що, мовляв, ми нічого не знаємо, нічого не чули, нічого не приймали. І взагалі, це задороге задоволення – платити щорічно інвестору по 340 тисяч гривень (цю суму озвучили депутати – члени бюджетної комісії) за оренду котельні. Мовляв, можна було піти прикладом Доброгостова, встановивши три нових котли, вартістю кожного по 60 тис.грн. і відтак суттєво зекономити бюджетні кошти. І так далі..

Може й можна було, хто зна. Втім, "потяг пішов". Інвестора "завели", він зобов’язання виконав, тепер чекає, щоб і Дрогобиччина не зволікала. Станом на сьогоднішній день відділ освіти РДА має перерахувати фірмі 176 тис.грн. – за уже виконані роботи та надані послуги. Відтак, котельня буде готова надавати школярам тепло. Втім, ухвалювати таке рішення депутати не поспішають. У кожного – своє бачення і свої мотиви. Хтось мислить як економний господарник, хтось – як політик-популіст. Та дітям – а це 250 школярів, - від цього "не тепло". Вони – перед загрозою зустріти зиму у холодних класах.

"Друзі, якщо ми будемо вести себе таким чином, то відлякаємо і теперішніх, і потенційних майбутніх інвесторів. Взяті на себе зобов’язання треба виконувати, " - наголосив, звертаючись до районних депутатів, народний депутат України Роман Ілик, який взяв участь в роботі 26 сесії Дрогобицької районної ради. І "друзі", мабуть, це розуміють. Але… Словом, за рішення про перерозподіл освітянських коштів і повернення "Кробату" заборгованості депутати не проголосували. Кажуть – треба доопрацювати, довивчити, до-переглянути і т.д. Мовляв, в найближчий місяць морози ще не настануть, а далі подивимось. І взагалі, хай відділ освіти і РДА "сушать голову", яким чином забезпечити нагуєвицьких школярів теплом…

"Те, з чим ми стикнулися на Дрогобиччині, нас просто вразило, - зазначає директор "Кробат Україна" Наталія Лямцева. – Незрозуміла інформаційна кампанія, незрозумілі звинувачення в корупції кидають тінь на фірму, яка вже давно зарекомендувала себе на ринку України та за її межами, як надійний, порядний партнер. Зокрема, на Львівщині ми реалізовуємо аналогічні проекти у п’яти районах. Працюємо нормально, стабільно. А тут…"

До слова, в Дрогобицькому районі "Кробат Україна" реалізовує ще 2 проекти – у Попелях та Меденичах. Як розгортатимуться події там – тепер уже передбачити важко.

А тим часом нагуєвицькі школярі стали "заручниками" дорослих "дядів", які спочатку прийняли рішення, а вже потім взялися його розглядати-переглядати-обдумувати і т.д…

Джерело ДрогобичІнфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: