У Львові дискутуватимуть про наслідки жіночої трудової міграції

Соціальні наслідки жіночої трудової міграції. Під такою назвою у рамках 6-го Екуменічного Соціального Тижня у Львові відбудеться панельна дискусія. Учасники обговорять актуальні та болючі питання міграції жінок, соціальне сирітство, дитяче виховання та торгівлю людьми.

Захід розпочнеться 3 жовтня о 9:00 год в приміщенні Українського Католицького Університету, корпус філософсько-богословського факультету, вулиця Хуторівка, 35а, семінарська кімната.

Доповідачами будуть: проф. Гельма Лутц, Франкфуртський університет імені Йогана Вольфганга Гьоте; Григорій Селещук, голова Комісії Української Греко-Католицької Церкви у справах мігрантів; Світлана Одинець, молодша наукова співробітниця Інституту народознавства Національної академії наук України, керівник проектів Комісії УГКЦ у справах мігрантів, редактор міграційного порталу «Навігатор»; Катерина Левченко, правозахисник, президент міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна»; Вікторія Володько, соціолог, кандидат соціологічних наук; Марта Чумало, ГО «Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи» та ін.

«Суспільна дискусія в Україні про нашу  жіночу трудову міграцію лише розпочинається, незважаючи на те, що українки почали автономно мігрувати до країн ЄС та до Росії, - ще з 1990-их років. Самостійна і масова міграція жінок –– це загалом сьогоднішня світова тенденція, і український випадок лише її підтвердження. Але чому ще це важливо нам осмислити? Бо жіноча міграція переформатовує українські суспільні стосунки, змінює уявлення про норми і межі відповідальності кожного з членів родин, впливає на формування нових соціальних ідентичностей всередині суспільства. Великою помилкою є думати, що міграція жінок  має лише негативні наслідки (а вони, звичайно ж, є). Бо міграційна стратегія,  і зокрема, коли вона здійснюється жінкою,  - це подолання приватної, персональної і загальносуспільної кризи, і в багатьох випадках, вона завершується перемогою людини над обставинами, а, отже, змінами у її середовищі. Є шанс, що цю важливу суспільну дискусію, ми таки зможемо реалізувати на рівні глибокого осмислення. Це нам всім потрібно», - каже Світлана Одинець, модератор заходу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: