У ЛОДА схвалили зміни та доповнення до Обласної програми поводження з твердими побутовими відходами

Обласна  програма  поводження з твердими побутовими відходами на період 2007-2015 років, яка була розроблена облдержадміністрацією та затверджена сесією Львівської обласної ради 12.06.2007 року та діє до сьогодні, є недосконалою і не вирішує  низки  важливих та складних проблем поводження з твердими побутовими відходами. Тому виникла необхідність внести зміни та доповнення до діючої Програми.

Про це повідомив під час виїзного засідання Колегії обласної державної адміністрації у м. Борислав директор департаменту ЖКГ облдержадміністрації Ігор Базарник.

«Діюча програма здебільшого спрямована на виконання заходів та підтримку локального характеру функціонування сфери поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, на вирішення питань будівництва регіональних об’єктів (сміттєзвалищ), приймання та переробки твердих побутових відходів», – зазначив І. Базарник.

Він додав, що на виконання доручення голови обласної державної адміністрації, департамент житлово-комунального господарства розробив систему нового концептуального підходу щодо розв’язання проблеми поводження з твердими побутовими відходами не локально для окремо вибраної території, а в цілому для області.

«Суть системної діяльності в зазначеній сфері полягає у застосуванні ринкових, економічно обґрунтованих механізмів, кластерної політики у сфері забезпечення високого технічного та технологічного рівня поводження з твердими побутовими відходами. В її основу закладено інший принцип міжтериторіальних відносин щодо організації сміттєзбирання, транспортування, переробки, захоронення та утилізації (переробки) в цілому. Впровадження даного підходу стосується не тільки міст, районних центрів, але і кожного населеного пункту», – сказав І. Базарник.

Він відзначив, що даною концепцією здійснено умовний поділ територій на чотири регіональні зони, кожна з яких охоплює територію радіусом до 70 кілометрів, де проживають понад 800 тис. мешканців. Запропоновано сучасний підхід комплексної очистки, переробки та утилізації твердих побутових відходів за нерозривною схемою: збір – транспортування – сортування – переробка – утилізація – захоронення.

За підсумками обговорення цього питання, Колегія обласної державної адміністрації вирішила схвалити зміни та доповнення до Обласної програми поводження з ТПВ, відповідно департаменту ЖКГ облдержадміністрації було дане доручення дані зміни та доповнення опублікувати в засобах масової інформації.

Зазначимо, щорічно у Львівській області утворюється від 600-700 тисяч тонн сміття. На сьогодні на території області налічується 671 сміттєзвалище загальною площею понад 600 га, і лише у 13 сміттєзвалищ є дозвільні документи для проведення діяльності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: