НПЗ, власники яких не виконують інвестиційних зобов’язань, потрібно повертати державі - Васюник

У Комітеті з питань з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України пройшли комітетські слухання щодо стану, проблем та перспектив модернізації нафтопереробної галузі України.

Доповідаючи про стан справ у галузі, голова підкомітету з питань нафтової промисловості і нафтопродуктозабезпечення Ігор Васюник, зокрема, зазначив, що паливно-енергетичний комплекс держави взагалі характеризується високим рівнем спрацювання основних фондів; недостатнім обсягом інвестицій у розвиток галузей; недосконалістю нормативно-правового забезпечення.

«Морально та фізично зношена технічна та технологічна матеріальна база виробництва, низька якість нафтопродуктів, постійне закриття на ремонт та простої через несприятливу цінову кон'юнктуру на сировинному ринку для більшості нафтопереробних заводів України, внаслідок низької глибини переробки нафти та великої собівартості виробництва, призвели до того, що нафтопереробний сектор протягом останніх п'яти років працював в середньому на рівні 30 % своїх потужностей, а в 2013 році цей показник знизився до 7 %»,- наголосив народний депутат.

За його словами, зменшення переробки нафти та виробництва нафтопродуктів не призвело до ресурсного дефіциту на вітчизняному ринку нафтопродуктів через значний обсяг імпорту, що спричинило зниження ефективності роботи українських НПЗ, яким складно конкурувати з постачальниками нафтопродуктів з країн СНД та Європи, що мають або нижчу ціну нафти, або сучасніші НПЗ з кращими показниками якості нафтопродуктів.

І. Васюник звернув увагу присутніх на те, що сьогодні в Україні відсутня програма підтримки нафтопереробної галузі, яка передбачала б надання податкових пільг юридичним особам - власникам НПЗ, що забезпечують реалізацію проектів модернізації нафтопереробних потужностей з метою підвищення глибини переробки нафти та покращення якості нафтопродуктів. Він також сказав, що програми підтримки національної нафтопереробної галузі повинні реалізовуватись з застосуванням механізмів державно-приватного партнерства, шляхом поширення їх дії на власників нафтопереробних підприємств, з метою встановлення балансу взаємних фінансових зобов'язань держави та власників НПЗ в процесі реалізації останніми заходів, пов'язаних з реконструкцією (модернізацією) вітчизняних нафтопереробних потужностей.

«Механізм повинен передбачати стимули у вигляді встановлення державою податкових пільг та прискореної амортизації основних фондів нафтопереробних підприємств, з одного боку, та фінансову відповідальність власників НПЗ за невиконання взятих на себе зобов'язань, з іншого»,- підсумував І.Васюник.

Учасники обговорення зазначили також, що упродовж останніх років на ринку нафтопродуктів відзначається наявність контрафактної продукції, яка виготовляється кустарним способом з краденої (або незаконно видобутої) сировини без сплати акцизного збору. За наведеною під час обговорення статистикою, в Україні діють 30-40 підприємств з кустарної переробки нафти та виготовлення нафтопродуктів, обсяг переробки якими нафтової сировини (переважно конденсату) складає близько 30 тис. тонн на місяць. Розрахункові втрати бюджету від діяльності вищезгаданих підприємств, тільки за сплатою акцизного збору, оцінюються у 460 млн. грн. на рік.

Наголошувалося також, що реалізація проектів реконструкції і модернізації об'єктів нафтопереробної галузі дасть змогу підвищити глибину переробки нафтової сировини з 76% до 95%, що дозволить збільшити виробництво світлих нафтопродуктів з 63% до 80%, покращити якість нафтопродуктів вітчизняного виробництва до вимог європейських стандартів Євро-4 та Євро-5.

Йшлося також й про те, що необхідно визначити надійні джерела забезпечення України нафтою та диверсифікувати шляхи її постачання. За словами учасників обговорення, найбільш перспективними новими країнами-постачальниками нафти можуть бути Азербайджан, Казахстан, країни Близького Сходу, Венесуела та інші. При цьому, наголошували виступаючі, водночас з імпортом нафти, потрібно розвивати нафтовидобувну галузь України.

Під час слухань зазначалося також, що у найближчому майбутньому необхідно, зокрема:

  •  розробити і затвердити Стратегію реконструкції та модернізації нафтопереробної галузі та введення в Україні європейських екологічних норм, передбачивши узгоджене за часом і ресурсами будівництво потужностей вторинної переробки нафти для поступового доведення якості всіх нафтопродуктів, що випускаються, до екологічних норм Євро-5 і Євро-6;
  •  надати державну підтримку проектам реконструкції та модернізації об'єктів нафтопереробної галузі України, в тому числі за рахунок державних гарантій, що дозволить отримувати кредитні ресурси за найнижчими ставками та полегшити залучення інвестицій для стратегічно важливих для держави напрямків розвитку галузі;
  • Окрім того, за результатами комітетських слухань Ігор Васюник запропонував включити в попередній проект рішення наступні заходами для відновлення нафтопереробної галузі:
  • модернізація нафтопереробних потужностей. Мають бути запропоновані економічні стимули зі сторони держави. До прикладу, державне  довгострокове кредитування проектів реконструкції вітчизняних НПЗ.
  • диверсифікація джерел постачання нафти на нафтопереробні заводи.
  • спростити систему для видобутку нафти в Україні. Слід також переглянути тарифи на залізничні перевезення нафти і нафтопродуктів, портові збори, тощо.
  • ввести на ринок стаціонарні та пересувні лабораторії для контролю за якістю і безпечністю нафтопродуктів. Це суттєво вплине на ринок нафтопродуктів та відсіче фальсифікат і низькоякісне пальне. Зокрема, підсилить контроль зі діяльністю міні-НПЗ.
  • ввести контроль за контрабандою нафтопродуктів, оскільки об’єми контрабанди вже досягли гігантського масштабу і стають загрозою для енергетичної безпеки країни.
  • забезпечити повернення у державну власність нафтопереробних підприємств, власники яких не виконують взяті на себе інвестиційні зобов’язання під час приватизації.

Підбиваючи підсумки обговорення, І.Васюник зазначив, зокрема, що всі пропозиції учасників слухань будуть вивчені у Комітеті та враховані при розробці відповідних рекомендацій.

 

За матеріалами:
Інформаційного управлінням Апарату Верховної Ради України,
прес-служби народного депутата України
Ігоря Васюника

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: