Органи влади перешкоджають надходженню гуманітарних вантажів для соціально незахищених українців (відео)

Через бездіяльність державних органів закордонні донори часткового або й повністю призупинили ввезення в Україну гуманітарних вантажів. Від цієї ситуації гостро потерпають соціально незахищені українці, які залишилися без речей першої необхідності. Така ситуація є дивною, оскільки чимало років отримання речей від закордонних жертводавців у значній мірі зменшувало фінансове навантаження на державний бюджет.

Про це йшлося сьогодні, 8 жовтня, під час круглого столу у Львівському прес-клубі.

Впродовж багатьох років недержавні організації доклали чималих зусиль, щоби побудувати співпрацю із закордонними жертводавцями та інституціями. Тепер гуманітарні вантажі переправляються у Польщу або інші країни Східної Європи. На листи і звернення від недержавних організацій, які опікуються найменш захищеними верствам, профільні держструктури дають формальні відповіді.

Під час круглого столу учасники винесли на відкрите обговорення питання про те, чи є можливість впливу на представників державних органів, які заблокували визнання вантажів гуманітарними. Було озвучено, які саме державні органи спричиняють труднощі на шляху ввезення доброчинних вантажів і чи існують об’єктивні чи суб’єктивні причини не визнавати вантажі гуманітарними. Окрім того, учасники столу вирішили, яким чином правдиво висвітлити цю ситуацію міжнародним донорам, яких українські держслужбовці позбавили права здійснювати доброчинну діяльність.

Результатом обговорення стало підписання відкритого листа до Президента України Віктора Януковича, Голови Верховної Ради України Володимира Рибака, Прем’єр-міністра України Миколи Азарова (копія додається).

ДОВІДКА

Наприкінці 2012 року було ліквідовано Гуманітарну комісію при Кабінеті Міністрів України, яка швидко та об’єктивно визнавала або не визнавала вантажі від закордонних жертводавців. Натомість, сьогодні відповідальним за прийняття рішення щодо визнання вантажів гуманітарними є Мінсоцполітики спільно з Нацбанком, Міністерством доходів і зборів, Міністерством внутрішніх справ та іншими міністерствами. Це не сприяє прозорості прийняття рішень, створюючи чиновникам спритливі умови нехтувати своїми обов’язками.

ЗВЕРНЕННЯ

Президентові України
Вікторові Федоровичу Януковичу
Голові Верховної Ради України
Володимирові Васильовичу Рибакові
Прем’єр-міністру  України
Миколі Яновичу Азарову

Ми, представники благодійних, громадських та державних установ повідомляємо Вам про критичну ситуацію, в якій опинилися отримувачі гуманітарної допомоги.

Наші організації здійснюють благодійну, освітню та іншу діяльність, допомагаючи дітям-сиротам, бездомним, психічнохворим, ув’язненим, важкохворим та іншим соціально незахищеним громадянам України.

Упродовж багатьох років ми докладали значних зусиль, щоби на основі взаємоповаги, прийняття спільних цінностей і, зважаючи на людську гідність, збудувати співпрацю з закордонними жертводавцями та інституціями.

Розуміючи, що бюджетні галузі не отримують достатнього фінансування, ми всіляко співпрацюємо з державними і недержавними установами. Підтримуючи їхню діяльність, ми передаємо гуманітарну допомогу (ліжка, меблі, медичне обладнання, комп’ютери, засоби гігієни та ін.). Це, до певної міри,   зменшує навантаження на державний бюджет та дає змогу впроваджувати в Україні інновації та реформи.

Хоча наша діяльність є інституційною, кінцевим отримувачем допомоги завжди є соціально незахищений громадянин України, який, внаслідок різних життєвих обставин потребує термінового і невідкладного захисту.

Ми готові співпрацювати з державою, щоби спільно надавати цей захист. Але, на жаль, із незрозумілих нам причин, зараз створено заплутану схему визнання гуманітарних вантажів.

На наші неодноразові звернення стосовно низки питань, а саме:

  1. Якими є чіткі вимоги до гуманітарного вантажу (кількість, вага, вміст)? Які критерії можуть характеризувати вантаж як гуманітарний або ні?
  2. Який державний орган приймає рішення з визнання вантажу гуманітарним та яка посадова особа персонально відповідає за ефективність роботи цього органу?
  3. Який час відведено державному органу на винесення висновку з визнання чи невизнання вантажу гуманітарним?

Ми отримували чітку та професійну відповідь від Мінсоцполітики, в якій сказано, що завдяки постанові Кабінету Міністрів України № 241, прийнятій 25.03.2013, проблеми з визнанням гуманітарних вантажів будуть усунуті.

Однак, теперішня ситуація є далекою від оптимістичної. Більшість з наших організацій впродовж кількох місяців так і не отримали визнання вантажу гуманітарним.

Мінсоцполітики не демонструє готовності до співпраці з нами заради спільної допомоги соціально-незахищеному українцю. Складається враження, що, як й інші міністерства, Міністерство соціального захисту вбачає свою місію не у «ЗАХИСТІ», а у «НАПАДІ» на потребуючого громадянина, який не сподівається на допомогу від своєї країни, а тепер ще й позбавлений допомоги від жертводавців з інших країн.

Перебирання на себе контролюючих функцій Міністерствами, які навпаки мали би сприяти, а не позбавляти найбільш беззахисних українців допомоги, свідчить про нерозуміння ними своєї основної місії.

Сьогодні закордонні донори частково або повністю призупинили ввезення в Україну гуманітарних вантажів, які перенаправляються в Польщу та інші країни Східної Європи.

Просимо Вашого авторитетного втручання в ситуацію, взявши це питання під свій особистий контроль. Цим самим ми зможемо захистити найбільш вразливу частину громадян України, не допустивши подальшого руйнування авторитету України на міжнародному рівні.

Не припиняючи благодійної місії, зі свого боку ми обіцяємо докласти усіх зусиль задля остаточного вирішення цієї проблеми. З метою досягнення ефективного результату, плануємо організовувати періодичні (щомісячні) відкриті зустрічі за участю усіх зацікавлених сторін.

З повагою (підписи),

Ігор Матушевський, голова Фонду Святого Володимира;
Михайор Катеринюк, голова Профспілки працівників вільного підприємництва України
Олеся Саноцька, виконавчий директор ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя»;
Віталій Кокор, виконавчий директор БО «Львівська освітня фундація»;
Крістіна Англєс д'Оріак, керівник Центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус»;
Дмитро Гудима, ГО "Гармонія і порядок"
Василь Голод, голова спільноти для безпритульних «Наша Хата», м.Дрогобич;
Любов Федорович, благодійний фонд святого Тадея, м.Броди;
Лілія Свистович, директор Винниківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату;
Надія Гузюк, благодійний фонд "Берегиня", Броди;
Сергій Іщенко, Спілка ветеранів війни "Благодійність, милосердя ветеранів";
Оксана Гай, "Відродження Галичини";
Неля Журавльова, керівник проекту "Надання гуманітарної допомоги для потребуючих" у БФ "Карітас", УГКЦ;
Ірина Нестор, навчально-реабілітаційний центр «Джерело»;
Василь Василишин, директор соціального центру «Тавор», м.Новий Розділ ;
Валентин Мойсеєнко, голова Львівського обласного Червоного хреста;
Катерина Гилевич, БФ "Берегиня"
Оксана Магура, ГО "Спільнота Ковчег"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: