Науковому товариству імені Тараса Шевченка – 140 років

14 жовтня в приміщенні Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С.Крушельницької відбудеться Урочиста академія з нагоди 140-річчя від часу заснування Наукового товариства ім. Шевченка.

В урочистій академії візьме участь президент Світової Ради НТШ Леонід Рудницький та дійсні члени товариства з-за кордону, зокрема, із США, Канади, Франції, Польщі, Словаччини та усіх обласних центрів України.

У рамках Академії відбудеться святковий концерт, де звучатимуть твори поетів Т. Шевченка та І. Франка, чиї слова, дух та ідея уже декілька століть об’єднують нашу націю, є визначальною рисою у самоідентифікації українців.

Зокрема, «Холодний яр» продекламує О. Люта – актриса Львівського національного академічного драматичного театру ім.М.Заньковецької, «Чернця» прочитає Б. Козак – лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка, народний артист України, «Великі роковини» – народний артист України С.Максимчука

Думу-кантату “Чигрине, Чигрине» для кобзаря з камерним оркестром виконає камерний оркестр «Академія» Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка, «Лічу в неволі дні і ночі» на музику Д. Січинського – Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», «Нащо мені чорні брови» на музику Д. Бонковського виконає Л. Качала – заслужена артистка України. Фрагмент фіналу кантати «Кавказ» прозвучить у виконанні: Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик», Заслуженої академічної капели України «Трембіта», академічного симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії.

Твори за І. Франком також виконають: Заслужена академічна капела України «Трембіта» («Не пора» на музику Д. Січинського, «Червона калино» на музику Б. Янівського в обробці М. Кулика), Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» та симфонічний оркестр Львівської обласної філармонії («Безмежнеє поле» на музику М. Лисенка). «Ой ти дівчино з горіха зерня» на музику А. Кос-Анатольського почуємо в інтерпретації Р. Трохимука.

Програма концерту включатиме також і виконання інших композицій українських суспільних діячів та митців: Д. Павличка, М. Лисенка, С. Людкевича.

Початок о 16 годині.

Довідково:

Наукове товариство ім. Шевченка (НТШ) – Всесвітня українська академічна організація, утворена у Львові у 1873 році; згодом стала багатопрофільною академією наук. У 1920-30-х роках зазнавала переслідувань від польської влади, 1939 зліквідована радянською владою; відновлена 1947 року в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки, де стала відома як Shevchenko Scientific Society. З 1989 року організація знову діє на території України.

Сьогодні НТШ очолює Олег Купчинський – вчений у галузях філології, історії, архівознавства. Напрямки діяльності товариства – видавнича, наукова, дослідницька діяльність у історично-філософській, філологічній, фізико-математичній, а також у секціях етнографії та фольклористики, мистецтвознавства, природознавства і медицини. Напрацювання науковців друкуються у «Працях НТШ», збірниках окремих комісій, «Віснику НТШ» та інших профілюючих видань.

Нині в Україні діють 19 осередків НТШ. Крайові товариства працюють за кордоном  – у США, Канаді, Австралії, країнах Західної Європи.

Пріоритетною ділянкою в науковій роботі НТШ є збереження української пам’яті, культури, мови, проведення загальноукраїнських та міжнародних конференцій.

Упродовж 140 років Товариство, що носить ім’я Т. Шевченка, у слові якого визрівала українська національна ідея, продовжує традиції своєї діяльності. НТШ стає центром, де об’єднуються уми, що забезпечують розвиток нашої держави у створених в її межах осередках і товариств за кордоном.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: