Проект «Львову личить зелений» виходить на фінішну пряму

За час реалізації проекту (з лютого 2013 року) учасники ініціативи «Львову личить зелений» працювали на благо «озеленення» Львова та перетворення його на справжнє місто для еко-життя. Діяльність зосереджувалася на трьох напрямках: екоосвіта для школярів, покращення велоінфраструктури міста та популяризація місцевих велоініціатив, покращення комунальної інфраструктури міста (встановлення смітників) та популяризація практики роздільного збору відходів.

У царині екоосвіти проект налагодив співпрацю із 14-ма школами різних районів міста Львова. Було проведено 14 екосемінарів для школярів 6-7х класів, у яких взяло участь близько 500 дітей та 30 педагогів. Діти дізналися про найгостріші екологічні проблеми, причини їх виникнення та потенційні можливості вирішення. Особливу увагу організатори екосемінарів звертали на формулювання практичних порад та підказок для школярів. Кінцевою метою семінарів було допомогти дітям відчути, що вони самі – господарі власного життя і навіть найдрібніші їхні вчинки чинять вплив на екологічну ситуацію як у місті, так і у світі загалом.

Другий етап екоосвіти передбачає організацію екскурсій на пластикосортувальну лінію одного з підприємств, що займається збором відходів. Учасники екскурсій – ті ж класи, що відвідували екосемінари,- тепер мають можливість переконатися, що сортування відходів це корисна справа, яка має наочні позитивні результати. Таким чином львівські школярі зможуть отримати теоретично-практичні знання з екології і наочно упевнитися у їхній актуальності і доцільності.

Розвиток велоінфраструктури міста також належить до пріоритетів еко-проекту «Львову личить зелений». Комфортне пересування на велосипеді та можливість залишити його у центральній частині міста – ось що, на думку ініціативи, стимулюватиме львів’ян пересісти на двохколісних друзів. Наразі у рамках проекту встановлено вже 38 велопарківок, 28 з них – у центральній частині міста, 10 – біля Лісотехнічного університету. До середини листопада планується встановити ще приблизно 60 велостійок.

Врешті-решт, у покращенні екологічної ситуації та піднятті рівня екосвідомості мешканців міста не останню роль відіграє загальноміська чистота. Важливо, щоб люди не просто пам’ятали про дотримання чистоти, але й вміли правильно поводитись зі сміттям, відчували відповідальність за його подальшу долю. У жовтні, у рамках проекту, буде встановлено 120 пар смітників для роздільного сортування пластику та загальних побутових відходів. Нові контейнери з’являться у найпроблемніших парках, а саме у Горіховому гаю, Скнилівському та Левандівському парку (парки обрано за консультації з управлінням екології та благоустрою ЛМР).

Нагадаємо, що проект розпочався у лютому і завершиться у листопаді, і спрямований на поглиблення обізнаності львів’ян із екологічними проблемами та заохочення їх до більш екологічного, здоровішого способу життя. Реалізатори проекту – учасники минулорічного проекту «Екофан», котрим вдалося вибороти перемогу і таким чином отримати ґрант на здійснення проекту від Фундації Кока-Кола.

«Запорука успіху нашого проекту – це єдність усіх трьох компонентів. Ми прагнемо донести до людей найпростіші екологічні істини, озброїти їх актуальною інформацією, а головне – заохотити їх до безпосередніх дій. Саме тому ми передусім концентруємо усі свої зусилля на дітях, власне вони вже в скорому часі зможуть стати справжнім рушієм змін», - розповідає координатор проекту Маркіян Микитка.

«У 2011 році, коли народжувався екологічний проект «ЕКОФАН» до ЄВРО 2012, ми мріяли про те, що він дасть поштовх новим екологічним проектам. Тому сьогодні, коли «Львову личить зелений» звітує про свої результати, ми переживаємо приємні моменти.

По всьому світу (а це понад 200 країн), де працює компанія Кока-Кола, вона передусім підтримує проекти, спрямовані на захист довкілля та пропаганду активного, здорового способу життя. Надзвичайно приємно усвідомлювати, що і Україні ми можемо показати результати справжнього громадського руху, який дбає за довкілля та добробут своєї громади», - розповідає Олеся Жулинська, директор зі зв'язків з громадськістю компанії «Кока-Кола Україна», ініціатор проекту «Coca-Cola Екофан».

«Реалізація проекту «Львову личить зелений» випала на дуже сприятливий час. Ми узгодили встановлення велостійок проекту із загальною концепцією розвитку велосипедної та пішохідної схеми міста, і воно стало важливим кроком до втілення цієї концепції», - зауважує Олег Шмід, радник міського голови Львова з питань розвитку велоінфраструктури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: