Україна невдовзі може повністю відмовитися від російського газу, упевнений Азаров

Україна в найближчі кілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий контракт не буде переглянуто. Про це заявив прем'єр Микола Азаров телеканалу "Росія 24".

"За такої ціни на газ ми скорочували й будемо скорочувати (споживання імпорту газу), а в перспективі, і це не пусті слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною", - заявив він.

"Ну найближчі десять років - це навіть багато. Я думаю, ми реалізуємо це завдання при таких темпах підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію своїх власних родовищ газу, збільшення видобутку газу, я думаю, набагато швидше", - сказав Азаров.

Крім того, він заявив, що Україна готова доводити абсурдність чинного газового контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" у випадку, якщо російський газовий холдинг подасть на Київ до суду за невиконання договору.

"Якщо Росія вважає, що ми чимось його (контракт) порушили, то нехай вона звертається до суду. І от там ми будемо доводити, що цей контракт - нонсенс для міжнародного права, що він абсолютно абсурдний", - сказав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що контракт складений таким чином, що вийти з нього в односторонньому порядку Україна не може.

Про те, що Україна відмовиться від російського газу через високу ціну, Азаров повідомляв ще у вересні.

Зазначимо, що Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти.

Ведуться переговори про закупівлі газу в Європі, Азербайджані, Туркменістані.

Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.

Згідно з контрактом, підписаним НАК "Нафтогаз України" з "Газпромом" 19 січня 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки в 100 доларів за 1 тис. кубометрів за Харківською угодою 2010 року) становила в першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів і була найвищою в Європі.

21 квітня 2010 року президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові додаткову угоду до договору 2009 року щодо знижки у розмірі 100 доларів на газ в обмін на пролонгацію перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі до 2042 року.

Джерело : newsru.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: