У Львові з’явиться сучасна лікарня

У Львові з’явиться сучасна лікарня, спроектована австрійськими спеціалістами, яка за рівнем обладнання стане однією з кращих в Україні. Лікарня матиме стаціонарне та пологове відділення. Збудує клініку приватний інвестор - Медичний центр Святої Параскеви, який має намір інвестувати в новий проект понад  13 млн доларів.

«Ми працюємо вже 3 роки, і намір акціонерів і керівництва центру побудувати у Львові сучасну лікарню у нас з’явився в зв’язку з обслуговуванням більше ніж 46 тис. пацієнтів, які отримали послуги за цей час і  висловили свою потребу в тому, що вони хотіли би обслуговуватися в належних умовах.

Медичний центр працює 3 роки, має на цій базі діагностику в повному обсязі яка повністю відповідає сучасним європейським стандартам: лабораторію, радіологічне відділення,  ентроскопію, функціональні кардіологічні дослідження, поліклініку для дорослих і дітей, а також невелике відділення – денний стаціонар, хірургія одного дня. Сьогодні працює 211 працівників в медичному центрі, і клієнтська база складає майже 47 тисяч пацієнтів. Медичний центр є платником податків, ми маємо абсолютно прозору систему стосунків і управління. Медичний центр також є базою двох кафедр медичного університету – кафедри променевої діагностики і лабораторної діагностики. Також ми маємо соціальну програму з першого дня нашої роботи, на сьогодні ми надали послуги 218 пацієнтам на суму більше ніж 248 тисяч гривень.

Отже, мета проекту - розширення медичних послуг  та надання медичних послуг європейської якості. Концепція нової лікарні - це медична опіка від народження до похилого віку, до смерті. Коли ми почали вивчати питання чи є сьогодні лікарні, побудовані за сучасними технологіями, з’ясувалося що є – або реконструкція, або побудоване за радянськими стандартами, застарілими, тому ця лікарня буде першим в Україні архітектурним, будівельним та медико-технологічним проектом. У нас є намір інвестувати 13 мільйонів доларів і створити альтернативу та можливість отримати сучасну медичну допомогу у Львові, а не за кордоном. Є сьогодні проблема відтоку кваліфікованих медичних кадрів, отже, для нас дуже важливим є зменшити відтік медичних кадрів, лікарів за кордон і створення сучасної медичної бази для навчання і роботи тут, саме у Львові. І, звичайно, ми маємо намір розширити нашу співпрацю з Медичним університетом, стати центром вивчення інноваційних медичних технологій та базою медичної практики для студентів, лікарів, для підвищення кваліфікацій в медицині, щоб вони ті медичні технології бачили не в підручниках,  а бачили і мали дотик в житті.

Отже, яка структура майбутньої лікарні: ми маємо на меті побудувати  3 операційні з найсучаснішим обладнанням, рентген – операційні, ендоскопічні операційні і мати сучасну реанімацію. Ми маємо на меті створити 60 стаціонарних ліжок, в тому числі - 15 для паліативного лікування та реабілітації і організувати транспортування важкохворих, маючи свої власні реанімобілі. Крім того, в цій лікарні буде пологове відділення: 5 сімейних пологових залів, 25 післяпологових ліжок, 10 ліжок патологій вагітності і операційний зал, також сучасна реанімація для новонароджених.

Якщо говорити про те, в чому інноваційність лікарні, від найпростішого – це умови, рівень сервісу, рівень комфорту і повна безпека пацієнтів. Вже сьогодні малоінвазивні технології є основними, і тому важливо призначити перебування пацієнта, скоротити це перебування до 1-2 днів, зменшити травматичність оперативних втручань і застосувати сучасну реабілітацію. Ми також плануємо відділення геріатрії, де маємо застосувати сучасні технології опіки для людей похилого віку, заснувати службу догляду на дому, для того, щоб тих пацієнтів, які виписуються раніше, могли доглядати вдома. І звичайно, дуже важливо – навчання персоналу, в цьому проекті передбачається співпраця з австрійськими клініками і робота австрійських фахівців в нас – в цій лікарні», - зазначила Тетяна Міхнова, генеральний директор Медичного центру Святої Параскеви.

Нова лікарня передбачає створення 250 нових робочих місць. На першому етапі керівний склад лікарні в кількості 10-15 осіб становитимуть австрійські спеціалісти, завданням яких буде підготовка кадрів та запуск лікарні.

«Як потенційну під розташування клініки розглядається ділянка в межах вулиць Гетьмана Мазепи - Миколайчука - Пилипа Орлика. Ділянка має приблизні розміри - 1 га. Вона розташована поруч з існуючим корпусом Лікарні швидкої допомоги. Згідно детального плану території, який був затверджений на сесії Львівської міської ради, функціональним призначенням цієї ділянки є будівництво медичного закладу. Ділянка знаходиться в містобудівному ареалі існуючого медичного містечка, це зелена, тиха зона, має хороше природне освітлення. Вона також має хорошу оглядовість зі сторони головного в’їзду по вул. Мазепи. Ми вважаємо, що сусідство з існуючою лікарнею дозволить створити умови співпраці для взаємного обміну досвідом, і це буде позитивно впливати на рівень медичних послуг, які надають і в існуючій, і в майбутній лікарні. Для пацієнтів така близькість буде давати їм можливість отримати комплексну медичну допомогу в одному медичному містечку.

В Україні, на жаль, відсутні сучасні технології медичного проектування, з точки зору архітектури і будівництва. В нашої компанії такий досвід є, зокрема на Заході. Ми також пропонуємо налаштувати співпрацю з провідними австрійськими лікарнями для надання консультацій, проведення спільних навчальних заходів, прийому пацієнтів на базі майбутньої лікарні.

Загальна площа лікарні буде складати приблизно 8-10 тис кв. м. Це буде будівля на 5 поверхів із підземним паркінгом на 50 машин. Для того, щоб зменшити навантаження на існуючі інженерні мережі міста, ми будемо проектувати цю будівлю з використанням сучасних енергозберігаючих технологій та т.зв. зелених принципів. Проект ми також плануємо сертифікувати згідно німецької системи зеленого будівництва DGNB. Якщо нам це вдасться, лікарня після введення в експлуатацію отримає сертифікат і буде першою лікарнею на теренах Східної Європи, яка буде мати таку відзнаку.

Ми будемо намагатись використати в проекті енергозберігаючі склопакети, сонцезахисні конструкції, використання сонячної та геотермальної енергії, високоефективну систему ОВК, зелений дах, високоефективну сантехніку, забір та використання дощової води, природне освітлення, високоефективні LED світильники, акустичних комфорт в палатах та екологічні оздоблювальні матеріали», - повідомив Максим Заїка, проектант австрійської компанії DELTA.

Як додала Тетяна Міхнова, якщо на найближчій сесії Львівської міської ради буде затверджена інвестиційна угода, робоча група зможе перейти до стадії розробки проекту, яка триватиме близько 5 місяців. Лікарню планують збудувати за 2 роки.

«Ми зараз є об’єктом медичного туризму-навпаки, коли люди з нашого міста їдуть за кордон лікуватись і витрачають величезні гроші. Незважаючи на те, що у Львові є багато осередків доброї медицини, вони борсаються в бюджетному безгрошів’ї та недостатній організації роботи, відсталості обладнання та дефіциті сучасних матеріалів. Тому пацієнти змушені звертатись ще кудись. У Львові потрібний такий центр, який би підтягнув всі інші установи, які роблять свою роботу, до рівня світових стандартів», - розповів Юрій Іванів, професор, завідувач кафедри променевої діагностики.

Довідка

Медичний центр Святої Параскеви працює 3 роки як діагностичний комплекс та надає послуги радіології, лабораторії. Ендоскопії, функціональних кардіологічних досліджень, консультації лікарів, хірургії одного дня та денного стаціонару. Тут створено 211 робочих місць, за 3 роки надано послуг майже 47 тис пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: