США вдалося уникнути дефолту

Міносвіти планує скасувати більшість пільг на вступ до вишів. Чи стане чеснішим відбір
Заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун учора на брифінгу повідомила, що цього року буде скасовано право позаконкурсного вступу до вишів майже для всіх «пільгових» категорій абітурієнтів. \

Барак Обама підписав проект бюджету , що дозволяє відновити роботу держустанов і підвищити верхню межу держборгу США. Це дозволило уникнути технічного дефолту, який міг настати вже трохи більше ніж через добу.

Раніше цей документ був схвалений Конгресом США. Довгоочікуваного компромісу вдалося досягти за рахунок того, що Білий дім погодився внести поправки в прописані в бюджеті витрати на реформу охорони здоров'я. Саме вони і привели до суперечок, через які не вдавалося узгодити проект бюджету.

Згідно з прийнятим документом, граничний ліміт держборгу підвищений на $ 1,1 трлн на термін до 7 лютого 2014 року. Крім того, до 15 січня відновлено фінансування уряду. Рішенням подальших питань формування держбюджету, зміни податкового законодавства і скорочення держвидатків займеться спеціальна міжпартійна комісія.

За підсумками роботи Барак Обама підкреслив, що уряду необхідно «позбутися звички керувати країною за допомогою штучно створених криз». Отриману відстрочку планується використовувати для продовження переговорів з республіканцями і узгодження бюджету на наступний фінансовий рік.

Як зазначає Forbes, «вся нинішня дискусія - не про дефолт і не про долар, а про те, чи знаходиться в здоровому глузді американський уряд». У зв'язку з цим, навіть якщо б дефолт настав вже зараз, то його наслідки не були б катастрофічними, так як він був би обумовлений не економічними, а політичними причинами. Насправді ж республіканці і демократи сперечаються про проблеми, які можуть наздогнати США ще тільки в 2020-2030 році. Ймовірність дефолту на 30 -річному горизонті значно вища, але у політиків все ще є маса способів його запобігти. Правда, відзначається, що для цього в США повинна з'явитися «третя сила», яка змусить прислухатися до доводів економістів представників обох партій. Інакше демократичний режим США себе знищить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: