Єдність – дар від Бога, - Блаженніший Любомир Гузар (фото)

Традиція відвертих розмов університетської громади з Блаженнішим Любомиром Гузаром – шлях до обговорення не лише богословських питань, а й глибоких філософських проблем, які ставить перед собою кожна мисляча людина, зокрема релігії, духовності, розуміння Добра і Зла, Любові, Права та Справедливості. Неодноразово Блаженніший у своїх публічних виступах звертався до молодих людей, акцентуючи увагу на важливості моральних засад суспільства, пошуку істини, визначенні ціннісних орієнтирів у житті.

17 жовтня 2013 року у Дзеркальній залі ЛНУ імені Івана Франка викладачі, студенти юридичного факультету, які ініціювали візит Блаженнішого до Львівського університету, й усі охочі зустрілися з Архиєпископом-емеритом Української Греко-Католицької Церкви Любомиром Гузаром, який поділився своїми міркуваннями про значення закону в житті суспільства, про те, кому належить пріоритет у праві: людині чи державі, про права людини і вседозволеність, про Божий закон і свободу людини, про суддів і засуджених та про право громадян на фізичний спротив  - тобто тих питань, які спонукають кожного задуматися, які ніколи не перестають хвилювати суспільство.

«Сьогодні для правників Університету особлива, непересічна подія - зустріч із Блаженнішим Любомиром Гузаром і презентація електронного видання його аудіокниги «Суспільство і Закон», - розпочав зустріч декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко. Андрій Михайлович представив презентоване видання, закцентувавши увагу на важливих проблемах, до яких звертається Блаженніший, розмірковуючи про виховну роль закону, правову культуру. «Право повинно створювати можливості для людини, щоби вона могла служити добру, справедливості, бо найвище призначення людини – творити добро», - резюмував професор Андрій Бойко, цитуючи слова  Любомира Гузара.

Звертаючись до учасників зустрічі, Блаженніший Любомир Гузар розповів про те, що спонукало його апелювати в такій формі до громадськості, аби обговорити особливу місію права в суспільстві. Формат діалогу, який обрав почесний гість Львівського університету задля кращого порозуміння з молоддю, розширив межі обраної для спілкування теми, адже, за словами Блаженнішого, «своїми питаннями Ви даєте мені нагоду подумати над тим, що цікавить Вас».

У сучасних реаліях і Церква, і держава потребує не просто фахівців у галузі юриспруденції, а «особливо обдарованих людей, богонатхненних, блискуче добрих законодавців-мислителів», аби «поставити закон на такому рівні, щоби ніхто не сумнівався про його вартість», адже «закон – це вказівка, як поводитися, а до певної міри і як думати», - переконаний Любомир Гузар.

На запитання щодо потреби в активнішій співпраці суддівського корпусу із духовенством Архиєпископ-емерит УГКЦ відповів: «Судді - це дуже важлива ланка в суспільстві, яка несе велику відповідальність. І варто шукати способи чи на приватному, чи на інших рівнях, щоби піднести моральну якість і поправити й утвердити добре, позитивне враження про суддів».

На запитання про потребу в консолідації Церкви Блаженніший відповів: «Бувають кращі і гірші моменти, але ж остаточно потрібно прагнути отої первісної єдності. Ми є поділені через нашу людську неміч. Варто кожному запитати себе: А що ми готові зробити, аби була єдність між нами всіма? Що готові пожертвувати? Ми не є пройняті до глибини серця бажанням ці поділи подолати. Єдність – дар від Бога, який маємо випрацьовувати! Цей факт, що ми поділені, має заставляти нас щось робити, щоби ту віддаль один від одного змінити». За словами Любомира Гузара, лише при Божій помочі і завдяки нашим прагненням є можливим повернення до первісної єдності.

Учасників зустрічі зацікавила позиція Любомира Гузара щодо зближення України з ЄС, на що Блаженніший відповів: «Коли ми вступаємо до ЄС, то абсолютно не зобов’язані приймати законодавство, яке суперечить нашому сумлінню. Ми зацікавлені в правдивих духовних цінностях, а не в усьому, що діється в Західній Європі. Вступаючи до європейської культури, якої і самі є носіями та свідками впродовж століть, мусимо розібратися, що для нас є корисним, доцільним. Треба мати тверду позицію і не старатися наслідувати те, що згідно з нашим поняттям є поганим».

У цьому контексті важливим для обговорення є й питання ролі моральних авторитетів у нашому суспільстві. «Є люди-приклади у кожній країні, яких суспільство вважає взірцем», - наголосив Блаженніший, зосередивши увагу на важливості книг, з яких дитина змалку вдихає примір доброти. Поняття морального авторитету, на думку Любомира Гузара, «варто завернути на відання сім’ї». Спочатку це мають бути батько і мати,  далі – вчителі. «Кожен повинен бути приміром для других», - переконаний Блаженніший.

 «Найважливіше в процесі виховання людини – Любов, - вважає Любомир Гузар. – Що значить любити? Чи це не значить вседозволеність? Ні. Любити – бажати добра один одному. Найбільше щастя – не просто любити, а відчувати й бути любленим».

 «Бог дав свободу людині, свободу робити добро. І ніхто не сміє забороняти робити добро. Це моє право на свободу. Я можу, бо вільний», - наголосив Блаженніший і на завершення зустрічі додав: «Україна буде такою, якою її зробимо ми. І лише від нас залежить, якою вона буде в майбутньому».

Декан юридичного факультету Андрій Бойко подякував  Блаженнішому Любомирові Гузару за згоду зустрітися зі студентами та викладачами, за атмосферу комфортності, спокою і Божої благодаті, яка панувала сьогодні у цій залі.

гузар_2 гузар_1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: