Шемчук ініціюватиме присвоєння Львівській обласній філармонії статусу національної

З такою ініціативою виступив сьогодні, 21 жовтня, голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів ОДА, територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Як повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Гамкало, в аспекті культури Львівщина – унікальний регіон, ми володіємо потужним мистецьким арсеналом. Так, в області є 8 закладів культури та мистецтва, що мають статус національних. Проте на Львівщині є значно більша кількість мистецьких та культурних закладів, які достойні цього статусу. Для одного із них – Львівської обласної філармонії – голова ОДА клопотатиме перед керівництвом держави.

За словами Наталії Гамкало, не вирішеною залишається проблема фінансування галузі культури. Оскільки розподіл видатків на галузь між державним та місцевим бюджетами проводиться виходячи із чисельності населення відповідного регіону та фінансового нормативу бюджетної забезпеченості на одного мешканця.

У чинній «Формулі розподілу обсягу міжбюджетних трансферів між державним і місцевими бюджетами усіх рівнів» не враховуються такі важливі фактори як неоднакова розвиненість мережі закладів культури (і чисельність працівників) в різних регіонах, різна чисельність мережі шкіл мистецтв та учнівського контингенту в них, різна насиченість регіонів культурними пам’ятками (особливо – загальнонаціонального значення).

Зазначимо, станом за 9 місяців профінансовано 337,1 млн. грн., з них на установи обласного підпорядкування 109,9 млн. грн.

«Загалом на Львівщині значно більша кількість закладів культури і мистецтва та відповідно кількість працівників галузі, ніж в інших областях країни. Тому в області є ситуація із недостатнім фінансуванням галузі культури», – відзначила Н. Гамкало.

Віктор Шемчук наголосив на потребі звернутись в центральні органи влади з проханням врахувати особливості регіону та його потреби.

Також голова ОДА доручив департаменту розробити концепцію розвитку туризму, зокрема функціонування замків Львівщини та пам’яток дерев’яно-сакрального мистецтва. «Програма розвитку туристичної галузі Львівщини має обов’язково бути синхронізована із планом роботи на 2014 рік щодо ремонту доріг та автошляхів. Туристична галузь має стати не тільки привабливою, але й комфортною»,  – резюмував очільник Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: