Андрій Садовий: «ОСББ – це найкращий принцип самоорганізації» (відео)

У Львові фахівці спілкуються про ОСББ. 22-23 жовтня у конференц-залі готелю «Дністер» відбувається 4-ий Всеукраїнський форум ОСББ, де обговорюють проблеми та перспективи у сфері житлово-комунального господарства України. Форум вже вчетверте організовує Інститут міста.

«Є необхідність спільно вибудовувати політику ОСББ. Цей Форум, який приймає Львів, дає певні дороговкази. Приємно, що завжди є керівництво міністерства, обласна адміністрація. Бо ОСББ – це питання державної ваги.

На прикладі міста Львова. Ми достатньо швидко вийшли на певний рівень кількості ОСББ. Зараз цей процес не має такої великої динаміки. Чому? Дуже часто влада багато говорить, що буде допомагати, сприяти, але потім є проблеми і пріоритети. Я завжди стараюсь стати на бік ОСББ, хоча це не просто. Якщо ми задекларували, що ми йдемо на максимальне зближення з Європейським Союзом в плані європейських цінностей, то ОСББ – це є ці нормальні, людські цінності.

Глибока філософія ОСББ – коли люди є разом, коли є спільнота. Буває складно, але коли люди разом, вибудовується громада. Є громада будинку, є громада міста, тоді можна говорити, що ми зможемо мати сильну і потужну державу. Ця дорога дуже не проста. Сьогодні надзвичайно важливо не просто розуміння, підтримка, а й фінансова участь міністерства. Коли є будинок ОСББ і треба провести ті чи інші роботи, то місто дає 50% і міністерство дає 50%. Але це залишається, на жаль, деклараціями. Бо є проблеми, казначейство.

Ініціатива людей – це двигун, який може рухати країну. Якщо цю ініціативу не підтримувати, то двигун не працює. Ми самі повинні самоорганізуватись. А ОСББ – це найкращий принцип самоорганізації», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

З кожним роком кількість створених в Україні ОСББ зростає. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у 2012 році кількість створених ОСББ перетнула позначку у 15709 об’єднань (83.5% від річного плану). На кінець 2013 року прогнозують створення близько 20 тис. об’єднань.

Це лише невелика частиною житлово-комунальної інфраструктури України, тож завданням цьогорічного форуму є налагодження більш тісного діалогу між центральною владою України та людьми, які прагнуть поширювати досвід ОСББ.

На форум приїхало близько 170 учасників зі всіх регіонів України – це представники центральної влади, громадських організацій, голови ОСББ, іноземні експерти та представники банківських установ. За результатами форуму буде прийнято резолюцію, яку скерують у центральні органи влади.

Нагадаємо, станом на 1 жовтня у місті Львові функціонує 495 ОСББ, які мають у своєму складі 527 будинків. Від початку поточного року мешканці зареєстрували 29 нових ОСББ.

«На форум приїхали керівники ОСББ з всіх міст України. Сьогодні в міністерстві не треба переконувати про важливість ОСББ, керівництво прекрасно це розуміє, сприяння є. Ми живемо у непростий економічно час, тому треба максимально залучати сторонні кошти, гранти. Ми зараз плануємо великий проект по утепленню будинків і, в першу чергу, ці пілотні проекти ми будемо реалізовувати в тих будинках, де створене ОСББ. Чому? Бо є громада, яка самоорганізувалась, яка відповідально ставиться до свого майна.

Важливо, щоб рівень кількості ОСББ зростав. Але треба давати імпульс. Ми будемо максимальною підтримкою показувати, щоб люди організовувались у інших будинках. Де громада самоорганізована, то вона сильна. Набагато простіше з людьми працювати, вони розуміють ситуацію утримання будинку.

В нас активний ріст був з 2006 року до 2010 року. Зараз є стабілізація, ріст, звичайно, по створенню ОСББ є, але нема дуже великої динаміки. Якщо запрацює формула, про яку ми говорили, і будуть фінансові можливості в наступних бюджетних роках і держави, і міста 50% на 50% дофінансовувати ОСББ, тоді буде дуже великий бум. Це буде ще один великий етап», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Христина Процак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: