У Львові представили результати соціального моніторингу «Якість життя у місті»

Завершено роботу над масштабним соціологічним дослідженням «Соціальний моніторинг якості життя», у рамках якого було опитано 2400 львів’ян. Результати дослідження дозволили отримати цілісне бачення того, як оцінюють місто його мешканці. Відтак, комплексна оцінка міста – 3.2 бали.

Соціальний моніторинг «Якість життя у Львові» став найбільшим дослідженням громадської думки, проведеним у Львові за роки незалежності. Анкету, що охоплює усі сфери життя сучасного мешканця міста, обсягом більше 30 сторінок, розробляли у співпраці з місцевими органами влади, університетським середовищем та Львівським регіональним відділенням Соціологічної асоціації України.

«Це дослідження було реалізовано в рамках проекту «Мистецтво врядування», який проводився за фінансової підтримки Королівства Нідерланди, в них є спеціальний Фонд MATRA.  Це дослідження - база для прийняття рішень. Ту ми свідомо відійшли від об’єктивних показників, ми питали оцінку мешканців.

Мета проекту - зробити результати цього дослідження прозорими, зрозумілими кожному жителю Львова. Всього було опитано 2400 осіб, анкета із запитаннями була на 40 сторінок», - розповів Олександр Кобзарев, директор Інституту міста.

Дослідження включає в себе як статистичні дані, так і суб’єктивні оцінки мешканців щодо різних сфер життя міста: благоустрій та екологія, транспорт та охорона здоров’я, освіта та дозвілля, безпека та умови життя. Крім того, мешканців попросили дати оцінку особистісному комфорту (матеріальне та соціальне благополуччя),  також досліджувалися практики покращення якості життя. Оцінивши усі вищезгадані сфери, вдалося отримати комплексну оцінку міста – 3.2 бали.

«Якість життя - це загальний показник добробуту населення. Окрім об’єктивних показників, які нам дають статистичні дані, в межах цього проекту вдалося виміряти ще суб’єктивні показники - тобто саме задоволення рівнем життя у місті, свобода вибору, це соціальні зв’язки, стан навколишнього середовища тощо. І саме оці показники дозволяють говорити про те, яким є якість життя у Львові. Загалом якість життя оцінюється у 3,2 за п’ятибальною шкалою.

Маємо надію, що такі дослідження не будуть разовими, а це стане щорічною традицією і ми матимемо нагоду зіставляти ці дані протягом років та відстежувати динаміку. Результати цього дослідження відображають ефективність тих рішень, які приймаються владою. Кожен із показників - це громадська думка, це наше ставлення до тих подій та явищ, які відбуваються у місті.

Також сподіваємось, що такий соціальний моніторинг, який започатковано в цьому році у Львові, потрібно презентувати в інших містах України та шукати партнерів серед влади чи громадських організацій інших міст, щоб за єдиним інструментарієм, який вже є апробованим та відпрацьованим. Ми могли б проводити дослідження і робити порівняльний аналіз різних міст. Це б давало нам повну картину якості життя населення українських міст», - розповіла Наталія Коваліско, керівник львівського регіонального відділення Соціологічної асоціації України.

Марія Юрків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: