Романів привітала Івана Самотоса із відкриттям ювілейної персональної виставки

Сьогодні, 24 жовтня, в Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького відбулось відкриття ювілейної персональної виставки Івана Самотоса – великого скульптора, митця, який своєю творчою спадщиною зробив вагомий внесок у скарбницю українського образотворчого мистецтва.

Участь у відкритті виставки з нагоди 80-річчя скульптора взяла заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Романів.

У своєму вітальному слові Ірина Романів наголосила, що Іван Самотос – людини, яка займає чільне місце серед визначних сьогодні українських митців та громадських діячів незалежної України.

«Іван Самотос створив низку пам’ятників, меморіальних композицій, станкових скульптур, присвячених видатним історичним постатям України. Його твори вчать світ сприймати нашу державу великою та сильною. Кожний образ створений митцем – це  історія  України,  її золотий  скарб», – зазначила І.Романів.

Заступник голови ОДА  висловила переконання, що попереду у майстра ще велика робота над багатьма творами, які й надалі будуть зрозумілими, близькими та хвилюючими для  багатьох поколінь українців.

Ірина Романів подякувала митцеві за незгасиму творчу енергію, мудрість та істину, які він несе до народу у своїх роботах та побажала Іванові Самотосу від імені голови ОДА Віктора Шемчука добра і щастя, мистецького довголіття та реалізації нових проектів на славу національного мистецтва.

Довідка:

Самотос Іван Михайлович – скульптор, педагог, народний художник України,почесний академік Національної академії мистецтв. Народився 20 серпня 1933 року в с. Устя Миколаївського р-ну, Дрогобицької обл.

1959 – закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (нині Львівська національна академія мистецтв) за спеціальністю “монументально-декоративна скульптура”.

Від 1963 року викладач, а від 1991 року – завідувач кафедри монументально-декоративної скульптури, професор Львівської національної академії мистецтв.

У творчому доробку народного художника України – понад двісті творів, понад 60 виставок, десятки пам’ятників, монументів, фігур, фігурних композицій, бюстів, портретів, меморіальних таблиць не лише в Україні, а й у Франції, Болгарії, Польщі. Його вчитель – всесвітньо відомий скульптор Іван Севера (Петербурзька, Празька, Римська академії мистецтв).

Серед відомих робіт: пам’ятники Тарасові Шевченку (м. Соснівка, Львівська область; м. Бельци, Молдова), Жертвам Замарстинівської в’язниці (Львів), воякам УНР (м. Везін-Шалет, Франція). Його авторству належать монумент «Перемога» у Стрию, памятник В’ячеславу Чорноволу у Львові.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: