«Урядникам довіряють, щоб вони чесно розподіляли гроші громади», - А. Садовий

Сьогодні у Львові відбудеться навчання щодо застосування Стандарту відкритості та прозорості державних закупівель для органів місцевого самоврядування України. Стандарт – це інструмент, який полегшує доступ мешканців територіальної громади до інформації про закупівлі товарів, послуг та робіт, які закуповуються за державний кошт. Стандарт протягом року розроблявся експертами Трансперенсі Інтернешнл Україна.

«Кожна організація, кожна влада, міська і обласна, якщо хоче бути успішною, завжди шукає успішних людей до праці. Тому що успішні люди можуть зробити успішними міста та країни. Коли спілкуєшся з претендентами, які хочуть йти на роботу, то завжди мусиш знаходити аргументацію, чому би ця людина мала йти працювати. Моя аргументація дуже проста: якщо ви народилися у Львові, працювати у владі міста - це дуже велика честь. Тому що це місто породило, дало освіту, дало можливість стати на ноги. І ти маєш честь працювати для громади. Працювати для громади міста Львова - це набагато цінніше, ніж працювати на одного господаря. І коли вже проходить конкурс, складають присягу службовці і депутати, які також обираються громадою і мають працювати для громади, а не для своїх партій.

А потім починаються деякі метаморфози. Людина сідає в крісло, зручно вмощується, їй починають говорити компліменти. І людина починає розуміти, що напевно вона така геніальна, а не ця посада, яку вона займає. І з’являються проблеми. Це ж можна сказати про закупівлі, про тендери, тому що це ж є гроші людей, громади. І урядникам довіряють, щоб вони ці гроші чесно розподіли, щоб запропонували роботу кращим, тим, хто пропонує кращу якість і ціну. Бувають спокуси, а може десь в ту чи іншу сторону допомогти? Але не можна, тому що служба в органах місцевого самоврядування чи влади - це дуже велика відповідальність перед сьогоднішніми і завтрашніми поколіннями. Якщо людина зробить щось нечесно - потім буде дуже велика біда. Я би хотів, щоб всі ми з вами це усвідомили і розуміли.

Я дуже гордий, що ми у Львові маємо добру співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку, тому що тендерні закупівлі на виконання цих робіт ми проводимо по процедурі Європейського банку, а не законодавства України. Тут є жорсткий відбір. Конкуренція, перемагає найкраща структура з найбільшим досвідом. А найцікавіше, що наймаються банком ще одна структура, яка здійснює контроль. Тобто не чиновник контролює виконання робіт, а фахова іноземна компанія, яка є профі у цій галузі. І коли робить дорогу іноземна компанія у Львові, а інша іноземна компанія контролює, то я можу бути спокійним, що через десять років мене не спитають, чому ми зробили щось не так.

Я хочу в цьому місті завжди ходити пішки і дивитися людям в очі. Я думаю, так само кожен у своїх містах. Це так легко бути чесним і об’єктивним, і це може бути так важко в умовах нашої держави, яка тільки вибудовується, яка не має такого досвіду і завжди хтось хоче щось порадити, тиснути, чи інші речі. Але якщо людина склала присягу служити, то це є присяга перед громадою і перед Богом. Я би наполегливо всім рекомендував про це пам’ятати і ніколи не забувати. Це дуже велика відповідальність.

Я хочу щиро подякувати нашим колегам за вибір Львова для цієї конференції. Ми радо послухаємо про цей великий досвід, який є в багатьох країнах світу. І зі сторони міста ми будемо максимально сприяти, щоби всі процедури можна було у Львові тестувати. Тому що  це моя особиста амбіція - я хочу, щоб Львів був кращим, Україна була кращою, кожне місто нашої країни було кращим», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Довідка

Transparency International Ukraine (Трансперенсі Інтернернешнл України) – громадська організація, яка входить до складу світової організації Transparency International. Місія організації - обмежити зростання корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства.

Марія Юрків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: