Закупівлі місцевої влади стануть прозорішими

Сьогодні відбулося урочисте підписання Меморандуму про впровадження Стандарту відкритості та прозорості державних закупівель  у практику діяльності Львова. З боку міста меморандум підписала директор департаменту економічної політики Ірина Кулинич, зі сторони Transparency International Україна – Олексій Хмара, виконавчий директор цієї організації.

«Я радий, що Львівська міська рада готова впроваджувати стандарти відкритості для львів’ян і всіх охочих людей, які зможуть вже дуже скоро, починаючи з січня наступного року, бачити в Інтернеті, куди міська рада витрачає гроші, як саме здійснюються державні закупівлі і чому це потрібно місцевій громаді.

Все ніби просто, але за цим стоїть величезна попередня праця, яка півроку тривала, і ще більша праця, яка триватиме увесь наступний рік. І зараз люди, які до цього доєдналися, будуть закріпляти свої наміри не якимось словами, а конкретними взаємними обіцянками», - Олексій Хмара, виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна.

Підписання меморандуму відбулося в рамках навчання щодо застосування Стандарту відкритості та прозорості державних закупівель для органів місцевого самоврядування України.

Стандарт – це інструмент, який полегшує доступ мешканців територіальної громади до інформації про закупівлі товарів, послуг та робіт, які закуповуються за державний кошт. Стандарт протягом року розроблявся експертами Трансперенсі Інтернешнл Україна, базуючись на передовому європейському досвіді.

«Впровадження стандарту відкритості та прозорості державних закупівель - це є дуже почесно, але з іншого боку, це дуже велика відповідальність працівників Львівської міської ради. Я своїм підписом підтверджую важливість роботи кожного структурного підрозділу, який займається тендерними закупівлями. Департамент економічної політики без їхньої роботи та підтримки цих зобов’язань не виконає. Ми всі повинні серйозно віднестись до цієї важливої справи, до конференції, яка сьогодні відбувається. Ефективність та прозорість використання коштів платників податків має бути червоною ниткою у нашій роботі», - зазначила Ірина Кулинич, директор департамент економічної політики.

Додамо, застосування Стандарту передбачає оприлюднення більш повної інформації про закупівлю з ініціативи органу місцевого самоврядування про кожен етап її проходження:

1) Планування.  Органи місцевої влади заздалегідь планують необхідні закупівлі, свої видатки на них та оприлюднюють про це інформацію на своєму сайті.

2) Проведення торгів. Інформація про місцеві закупівлі, яка сьогодні знаходиться на єдиному порталі «Державні закупівлі», розміщається також на сайтах органів місцевого самоврядування.

3) Виконання контракту з переможцем тендеру. Відбувається постійне оприлюднення перебігу виконання робіт, поетапна звітність що, де, коли і як. До сьогодні, практично, в Україні це ніде не практикувалося.

4) Аудит ефективності здійснених закупівель. Публікація даних про фактично отриманий результат та звіт про використання коштів.

Відповідно до нового стандарту, на сайті місцевої влади має з’явитися спеціальний розділ, присвячений закупівлям із можливістю зворотного зв’язку. В ньому оперативно та регулярно буде оновлюватися інформація про всі вищезгадані компоненти здійснення закупівель.

Переваги його застосування полягають у:

  •  зміцненні довіри територіальної громади до органу місцевого самоврядування;
  • збільшенні змагальності та конкурентності між постачальниками через розширення доступу до закупівельної інформації, що дає можливість вибрати найкращу пропозицію;
  • створенні сприятливих умов для залучення інвестицій завдячуючи прозорим правилам щодо витрачання коштів.

Нагадаємо, перша зустріч, яка дала початок співпраці між Transparency International та Львівською міською радою, відбулась 18 квітня та була організована Інститутом міста з ініціативи місцевої влади.

Довідка

Transparency International Ukraine (Трансперенсі Інтернернешнл України) – громадська організація, яка входить до складу світової організації Transparency International. Місія організації - обмежити зростання корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства.

Марія Юрків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: