Львівська облрада стурбована діями Добкіна

Відповідні звернення від Львівської обласної ради будуть скеровані у Генеральну прокуратуру України, Міністерство внутрішніх справ України та Службу безпеки України. Таку ініціативу підтримали 72 депутатів обласної ради.

У звернення до правоохоронних органів України зазначено, що  депутати Львівської обласної ради глибоко стурбовані діями Голови Харківської обласної держадміністрації М. Добкіна стосовно висловлювання в соціальних мережах (Twitter) та вандалізму в діях окремих осіб, які зруйнували меморіальну дошку українському лінгвісту і літературознавцю Ю. Шевельову.

«Постать професора Гарварду і Колумбії, почесного доктора Харківського університету і Могилянки, президента Української Вільної Академії Наук у Сполучених Штатах Америки, академіка НАН України Юрія Шевельова ще донедавна замовчувалася на Батьківщині. За радянських часів його ім’я взагалі було під забороною.

Сам же про себе український славіст №1 без зайвої скромності мав право сказати: «Те, що Грушевський зробив для української історії, я зробив для української мови». І це справді відповідає дійсності.

Творча спадщина найвідомішого і найпопулярнішого літературознавця українського зарубіжжя становить близько 900 праць», – зазначили депутати обласної ради.

«Завдяки Шереху українська мова входить в коло світових наукових інтересів. Якщо пересічний громадянин Сполучених Штатах Америки знає Україну через братів Кличко чи Андрія Шевченка, то серед інтелектуальної еліти наша країна асоціюється саме з постаттю Шевельова.
Своїми дослідженнями він спростував офіційну радянську доктрину про існування східнослов’янської єдності, «братньої колиски трьох мов: російської, білоруської й української», – йдеться у зверненні.

Відтак, Львівська обласна рада звернеться до правоохоронних  органів із проханням врахувати висновки численних експертів, науковців та світової спільноти та не допустити зганьбити ім’я видатного українця як в очах наших громадян, так і в очах європейської спільноти.

«Україна – європейська держава і не допустить варварських дій в жодному місті нашої держави. Просимо Вас на відповідному рівні представити та увіковічити пам’ять Ю. Шевельова в м. Харкові та притягнути до відповідальності осіб, причетних до цього варварства», – наголосили депутати Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: