Спроба Львівської облдержадміністрації передати Свірзький замок у концесію – це рейдерське захоплення, – голова Спілки архітекторів

Львівська облдержадміністрація хоче провести конкурс та передати замок у Свіржі в концесію. Однак теперішні власники, Національна спілка архітекторів України, обурена такими діями. Архітектори переконані, що відбувається свідоме рейдерське захоплення замку. Спілка має певний план дій, хоче працювати і боротиметься, щоб замок залишили їй.

Про це «Погляду» розповів голова Львiвського управлiння Нацiональної Спiлки архiтекторiв України Олександр Ярема.

Архітектор розповідає, що в Спілці скликали пленум, зібрали всіх знаменитих архітекторів, поставили їх перед фактом, що треба щось робити, натомість з іншого боку почався тиск та повна дискредитації спілки, буцімто нічого не зроблено і замок в аварійному стані.

«Нам можуть дорікнути, що спілка нічого не робила упродовж певного часу, але ми з тим не згодні. Ми вклали в відновлення замку майже два мільйон радянських карбованців і в певній мірі частково відновили замок з руїни. П’ять провідних інститутів працювали над проектами. Відтворили дах, відновили озеро, збудували фундаменти, які не дозволяють замку «сповзати» до озера», – пояснює Олександр Ярема.

Фахівець розповідає, що Спілка архітекторів залучає закордонних фахівців, щоб відновити замок.

«Ми залучаємо відомі архітектурні майстерні та колективи за кордоном. У нас є архітектори в Польщі, які згодні співпрацювати, щоб на базі замку створити міжнародний центр архітектури. Можливо, наших можновладців це налякало, що ми беремося за якусь роботу», – каже архітектор.

За словами експерта, треба зробити генеральний план. Розробити історико-опорний план, визначити чітко охоронну зону, інвестиційно-привабливі території, щоб можна було віддати території в приватні руки і з цього мати певні кошти на реставрацію.

Олександр Ярема пояснює, що в спілці зараз працює новий колектив, що вони хочуть щось робити, а їх ставлять перед фактом і оголошують про концесійний конкурс: «Ми новий колектив, хочемо працювати. Ми провели пленум, накреслили свої чіткі позиції, а тут одразу заявляють, що нічого ви не будете робити, бо буде наново виставлена концесійна угода. Треба вирішити питання, як з нами розрахуватися за ті кошти, які ми свого часу вклали в замок. Є постанова Кабміну про мораторій на зазіхання на майно творчих спілок, очевидно, нам доведеться звернутися до уряду, тому що тут відбувається свідоме рейдерське захоплення об’єкту».

Архітектор наголошує, що «Спілка» таки боротиметься за замок і планує його відремонтувати.

«Про ніяку концесію мова йти не може. Хіба що Львівська адміністрація, дискредитуючи спілку, може забрати замок і все, що зроблено. Тобто зробити певно експропріацію. Ми будемо боротися, щоб замок залишився в нас. Ми приступили до розробки плану місяць тому. Проект адаптації замку до європейських норм. За попередніми оцінками, щоб довести замок до нормального стану, потрібно 35 млн. гривень, за умовою, що потрібно робити реставрацію за відповідними стандартами, а не повставляти пластикові вікна і пластикові двері», – підсумував Олександр Ярема.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: