У приміщенні міської ради встановили контейнер для збору батарейок

Сьогодні у Львівській міській раді у рамках проекту «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Любліна» встановили перший контейнер для збору відпрацьованих батарейок. 

«Останніми роками в Україні є спроби організації збору батарейок. Але ми хотіли на прикладі міста Львова показати, що така робота має бути системною: батарейки повинні збиратися, складуватися та передаватись на утилізацію. Ми зараз розробляємо муніципальну програму, де буде розписано пункти та адреси, куди можна принести батарейки. Також відбудеться громадське обговорення цього проекту. Перший контейнер символічно встановили в приміщенні Львівської міської ради, встановлення наступних планується на січень 2014 року після затвердження програми», - зазначила координатор проекту, головний спеціаліст управління екології та благоустрою Оксана Війтик.

Проектом  передбачено встановлення 80 контейнерів для батарейок у місцях, де це буде найбільш ефективно: в ЛКП, вищих учбових закладах, районних адміністраціях та інших будівлях. Схему, яка буде винесена на розгляд виконкому та згодом затверджена на сесії міської ради, обговорять на громадських слуханнях 1 листопада о 15:00 год. у великій сесійній залі ЛМР.

«Всі ми давно користуємось різноманітними приладами, які живляться від батарейок чи акумуляторів. І мало хто задумується, що ж робити з цими батарейками, адже вони несуть велику отруту. Тому департамент містобудування спільно з містом Любліном розпочали роботу з утилізації елементів живлення. Для цього ми повинні перш за все налагодити мережу збору батарейок в єдине місце та їх утилізацію. Думаю, це перший початок такого високотехнологічного процесу в Західній Україні», - зазначив директор департаменту містобудування Андрій Павлів.

Нагадаємо, проект «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Любліна» реалізовуватиметься в рамках програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки. Європейський союз виділив на проект 1,2 млн євро. Проект реалізується спільно з громадським організаціями.

«Наша організація є партнером проекту, ми займаємось інформаційною кампанією, проведенням соціологічного опитування, створення буклетів та підручників для освітньої кампанії в школах, адже кожна батарейка містить шкідливі елементи, які, потрапляючи на сміттєзвалище, просочуються у підземні води та забруднюють ґрунти. Ми також долучились до проведення міжнародної конференції, яка відбулася в Любліні, де ми переймали досвід Люблінського муніципалітету», - зазначила Алла Войціховська, заступник координатора проекту, представник ГО «Екологічні ініціативи».

Термін реалізації проекту – 2 роки. Відтак, у січні 2014 року у місті створюватимуть систему збору відходів, тобто встановлюватимуть пункти прийому батарейок. Також за кошти проекту закуплять транспорт із спеціальним обладнанням для транспортування відходів. Наступного року планують закупити установку для знешкодження та вилучення ртуті.

Збором лампочок займатимуться 2 екологічні автомобілі, адже лампочка є небезпечна і для її збору потрібне ліцензування. Оскільки проект передбачає збір відпрацьованої електроніки від мешканців, у цьому допомагатимуть громадські організації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: