Шемчук не встановив контролю над Львівщиною, - політолог

Про призначення Олега Сало на посаду губернатора Львівщини радіостанція «Голос Столиці» поспілкувалася з народним депутатом від партії «Свобода» Михайлом Головком та політологом Ростиславом Іщенком.

Президент України призначив губернатором Львівщини Олега Сало. Для начальника міліції з Івано-Франківська це – вертикальний кар'єрний зліт. Експерти ж кажуть, що Віктор Янукович неспроста почав масштабну кадрову чистку рівно за рік до президентських виборів. Саме час розставити вірних людей на кризових позиціях. Призначення Олега Сало стало несподіванкою хіба що для львів'ян.

На думку народного депутата від партії «Свобода» Михайла Головка, за допомогою перестановок в обладміністраціях влада готується до виборів.

«Голос Столиці»: Такі кадрові зміни – це дійсно підготовка до виборів?

Михайло Головко: Звісно. Янукович і адміністрація президента розуміють, що виграти вибори чесно їм буде практично неможливо. Тому без призначення на такі посади силовиків, людей, які мають вже за собою такий послужний список і будуть безкомпромісно виконувати вказівки, шансу справитися з цією виборчою кампанією не буде. І це стосується не тільки Львівщини, а можливо й усієї західної України в перспективі. Основним завданням голів адміністрацій буде дати результат, який буде потрібен для перемоги Януковича на виборах.

«Голос Столиці»: Чи правильно вчинив президент, коли призначив людину, яку ідеологічно Львівщина навряд чи сприйме адекватно?

Михайло Головко: І раніше на Львівщині, на Франківщині, на Тернопільщині Партія регіонів не ставила перед собою завдання відшукати таку кандидатуру, яка влаштовувала б громаду. Для них звичне явище – ставити таких людей, які мають закручувати гайки на місцях, «нагинати» усі структури і застосовувати на широку ногу адмінресурс. У тернопільській області всі ключові посади займають представники не з Тернопільщини, а переважно зі східної України. Начальник МВС, прокурор, губернатор – всі чужі люди. Влада йде на все – порушення закону, будь-які інші дії – аби тільки отримати результат.

Практика показує, що 75% чиновників в Україні – вихідці з Донецька. Люди там бояться на вулиці виходити, бо їх там ловлять і відправляють на посади десь в Західну Україну. От колишній екс-голова ОДА Шемчук, якого зняли, він просто робив свою роботу. Одні спеціалісти говорять, що ця відставка пов'язана зі сланцевим газом, інші кажуть, що він не дасть той результат на виборах, який потрібний… він на такі речі не здатний, тому потрібно силовика поставити. Побачимо, які кадрові зміни будуть далі. Я думаю, що це тільки початок.

«Голос Столиці»: До чого готуватися Львову? Як влада розставить свої сили далі?

Михайло Головко: Я думаю, влада вже розставила сили. Наступні кадрові зміни вже будуть йти з боку голови адміністрації чи Львову.

У свою чергу, політолог Ростислав Іщенко вважає, що кадрові перестановки у Львові не мають такого глибокого політичного підтексту.

«Голос Столиці»: Скажіть, що означають такі кадрові перестановки для Львову?

Ростислав Іщенко: Я думаю, за великим рахунком нічого, тому що якщо я не помиляюся, це вже п'ятий губернатор у Львівській області за час правління Януковича. Президент призначає свого намісника в область не для того, щоб зняти його через 9-11 місяців. У принципі, це довірена особа, з якою він збирається працювати досить довго. І раз він їх постійно тасує, то це означає, що не виконується головне завдання. А найголовніше завдання в тій вертикалі абсолютної влади, яку побудував Янукович, - це контроль над регіоном. Тобто, жоден губернатор, призначений Януковичем, не зміг встановити досить повний контроль над Львівською областю.

До речі, буквально вчора був відправлений у відставку мер Одеси, і наскільки я розумію, також саме тому, що він не встановив контроль над своїм регіоном, свідченням чого стали заворушення під час арешту Маркова.

«Голос Столиці»: Чому в даному регіоні призначили саме пана Сало?

Ростислав Іщенко: Я думаю, що це вибір як закономірний, так і досить випадковий. По-перше, він – постать досить відома, неодноразово виконував досить складні доручення на різних посадах. З іншого боку я розумію, що в обоймі Януковича таких людей, як Сало, можна було б знайти достатньо багато. Можна було б перекинути з Донецької області, з прокуратури і звідки завгодно. Тобто, був попит на людину, яка може досить жорстко, але при цьому без скандалів, проводити лінію партії і уряду. Те, що цією людиною став Сало, - це питання випадковості. Хтось рекомендував, хтось ручився, хтось вчасно запропонував цю кандидатуру.

«Голос Столиці»: Що тепер чекає на Львів? Наскільки взагалі Львів готовий його приймати?

Ростислав Іщенко: Я думаю, що від Львова тут так само мало залежить, як і від будь-якого іншого міста, тому що, скажімо, Донецьк свого часу не був готовий приймати губернатора, якого призначив Ющенко, але нічого – приймав. І Львів прийматиме будь-якого губернатора. А от що чекає, і наскільки Сало зможе проводити свою лінію, це не в останню чергу залежить від того, наскільки міцною буде в найближчий рік президентська влада. Тому що не треба забувати, що з одного боку ми вступаємо в рік президентських виборів, а з іншого – у рік сильної економічної кризи та соціальної нестабільності. І якщо судити з останніх тенденцій, то центральна влада починає слабшати, а отже слабшатимуть її представники на місцях. Але якщо раптом якимось дивом Януковичу вдасться різко посилитися, в такому разі Сало у Львові зробить усе що захоче, і навіть більше ніж захоче.

Колишній губернатор Віктор Шемчук був призначений головою Львівської ОДА в березні цього року. Зараз президент призначив Віктора Шемчука своїм радником.

Довідка. Новий губернатор Львівської області Олег Сало – генерал-майор міліції. До сьогоднішнього дня очолював управління МВС України в Івано-Франківській області. Нагадаємо, проти Сало після президентських виборів у лютому 2005 року було порушено кримінальну справу за фактами порушення виборчого права. Він був оголошений в міжнародний розшук через Інтерпол. Ще одна справа проти Олега Сало була про зловживання владою та службовим становищем. На парламентських виборах 2006 року він балотувався за списком Наталії Вітренко. У жовтні 2006 року Генпрокуратура повернула кримінальні справи Сало в прокуратуру Львівської області на дорозслідування. У 2007 році Печерський суд Києва закрив справи «у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: